Blandade känslor efter räntechocken: ”Oroar mig”

På tisdagen genomförde Riksbanken en historiskt stor höjning av styrräntan i syfte att dämpa inflationen. Kungsbacka-Posten gick ut på stan för att få en snabb bild av känsloläget och hur det påverkar.
– Det är bekymmersamt. Först covid, sen Putin, och nu det här, säger Gunilla Berntsson från Älvsåker, som är oroad över läget.

ANNONS
|

Monsterhöjningen har den kallats. Tisdagens besked från Riksbanken om att styrräntan höjs med en hel procentenhet till 1,75 procent är historisk. För personer och hushåll med höga lån kan det innebära ännu en utmaning i redan tuffa tider. På tisdagen gick Finansinspektionens chefsekonom, Henrik Braconier, ut i Ekot och påpekade möjligheten att kontakta sin bank för att tillfälligt få slippa eventuella amorteringskrav.

– Det är ett sätt att hjälpa hushåll igenom tillfälliga problem, att man slipper amortera under ett tag, säger han till Ekot.

Bra att ha dialog

Kungsbacka-Posten kontaktade Handelsbanken för en kommentar till uttalandet.

– Våra kunder är alltid välkomna att höra av sig till oss. Särskilt i oroliga tider är det bra att ha en nära dialog med sin bank. Det kan handla om att diskutera hur man ska göra med bolånet, eller hur man kommer igång med ett buffertsparande, skriver John Zanchi, pressansvarig på banken i ett mejl.

ANNONS

Så det går bra att pausa amorterandet ett tag om det blir kämpigt med ekonomin?

– Det finns ett regelverk kring detta. Som kund är man alltid välkommen att kontakta banken och få individuell rådgivning och stöd, svarar John Zanchi.

"Det är bekymmersamt”

Ute på stan i Kungsbacka råder blandade känslor. Gunilla Berntsson som bor i Älvsåker känner en hel del oro.

– Ja, jag oroar mig. Kanske allra mest för elpriserna. Vi har dock kamin och skog så det ska väl klara sig under vintern, säger hon.

Påverkar den höjda räntan er?

– Ja, men det gör det. Inte akut, men det är bekymmersamt. Dessutom har vi två vuxna barn som bor i hus, så man oroar ju sig för dem med. Det känns lite som att det kommer det ena på det andra. Först covid, sedan Putin, och nu det här. Det är tufft. Man hinner nätt och jämt repa sig från det ena innan nästa elände kommer, säger Gunilla Berntsson.

Hyresgäster mindre påverkade

För vissa är räntehöjningen inte lika oroande vad det gäller det egna hushållet. En person som anser sig relativt skonad efter höjningen är Annie Gunnarsson från Frillesås.

– Ja, tack gode gud. Jag hyr hus i Frillesås, så för vår del blir det inte så påtagligt. Men däremot har vi varit inne på att köpa hus. Visst, huspriserna kanske är lägre nu, men då kommer ju det nya ränteläget. Så vi får nog sitta lugnt i båten.

ANNONS

Ungefär likadant resonerar Loppan Lundgren som bor i hyresrätt i centrala Kungsbacka.

– Nej, jag påverkas inte. Jag bor i hyresrätt och det är så skönt nu när detta kom, säger hon.

Tror på fortsatta höjningar

Stefan och Iris Samuelsson från Varla bor i hus och är belånade. Men de känner sig relativt lugna i nuläget.

– Vi har bundna lån, så just nu blir det ingen skillnad. Och ja, vi amorterar, säger Stefan Samuelsson.

Samtidigt har Riksbanken varslat om fler höjningar av styrräntan framöver, och det har paret Samuelsson noterat.

– Det påverkar mycket ändå. De talade väl om ett tak på två procent, så vi får se hur det blir nästa år, säger Iris Samuelsson.

LÄS MER:Bedragare försökte lura äldre kvinna i Kungsbacka – med tvättmaskin

LÄS MER:Här åkte flest fast under trafikveckan i Kungsbacka

LÄS MER:Stort intresse för arenahallen – företag på kö: ”Bättre för varje dag”

ANNONS