Per Bodén, chef på teknikförvaltningen, basar över arbetet med att ta ner de döda träd som riskerar falla och skada människor.
Per Bodén, chef på teknikförvaltningen, basar över arbetet med att ta ner de döda träd som riskerar falla och skada människor. Bild: Mats H Ljungqvist

Björkdöd efter monstertorkan: ”Vi ser spår av detta än idag”

Fortfarande fyra år efter den rekordtorra sommaren 2018 dör skogen. Bara förra året fällde kommunen runt 1 500 träd som inte överlevt och som nu riskerar att rasa.
– Minst tre fjärdedelar av dem är björkar, de här spåren kommer synas länge, säger Per Bodén, arbetsledare på teknikförvaltningen.

ANNONS
|

Sommaren 2018 gick till historien som en av de varmaste och torraste i mannaminne. Men samtidigt som semesterfirare njöt av sol och varma bad slog torkan hårt mot lantbruket. Också hästägare tvingades leta köpfoder, när tidigare gröna betesmarker snabbt torkade ihop. Regnet uteblev i princip helt på många platser. I Kungsbacka infördes både bevattningsförbud och eldningsförbud och inte ens utegrillarna fick tändas upp i det fnösketorra väderläget.

LÄS MER:Träd välte över uteplatsen: ”Inte första gången det händer”

Mest björkar

Fortfarande snart fyra år efter monstertorkan syns spåren i naturen. Kungsbacka kommun uppskattar att de bara förra året fällde runt 1 500 träd som skadats och dött av torkan.

– Vi bedömer att tre fjärdedelar av dem är björkar. Björk är ju ett träd som suger väldigt mycket vatten. Många av dem skadades så svårt 2018 att de aldrig hämtade sig. Nu står de döda, och riskerar att tappa grenar, eller till och med falla av sig själva, säger Per Bodén,.

ANNONS

De träd som tas ner är de som kan utgöra en säkerhetsrisk. Det handlar om träd och annan växtlighet som fälls i anslutning till träningsspår runt om i kommunen.

LÄS MER:Nej till kommunala fruktodlingar: ”Klart jag är besviken”

– Det finns en oro att folk kan fara illa runt löparslingorna och det säger ju sig självt att det är farligt om tjocka grenar kommer fallande. Många gånger handlar det om träd som dött och sedan börjar tappa grenar efter hårt väder, säger Per Bodén.

Behöver fällas

Problemen är omfattande och det finns stora områden där mängder av björkskog bara dött.

LÄS MER:Tokigaste trädet i kommunen finns i Onsala: ”Otroligt roligt att vinna”

– Kullen bakom Smörhålevägen är ett sådant. Där uppskattar vi att vi behöver ta ner bortåt 500 träd, och det är ett område där dagisbarn ofta är på utflykt, säger Bodén.

Men också i Kungsbackaskogen och populära friluftsområdet Paltaskogen har mängder med träd sågats ner.

Problemen blir kvar

Per Bodén och hans kollegor bedömer att problemen med döende träd är långt från över.

– Detta med torrsommaren 2018 kommer vi se spår av i många år framöver. Vi kan ta ner döda träd på ett ställe, när vi återkommer en tid senare, så ser vi att ännu fler har dött, säger han.

Symptomen är ofta desamma. Det börjar med att träden de små fina grenarna och till slut finns bara de grövre kvar. När trädet förtvinar tappar rotsystemet sitt grepp och risken blir överhängande att det faller så snart det börjar blåsa.

ANNONS

LÄS MER:Var oense om träd – grannfejd slutade i rätten: ”Tänk på åttonde budet”

– Vi avverkar ingenting, men vi säkrar upp för att det ska vara säkert för barn, motionärer och hundägare som rör sig i våra områden. Och vi håller ett vakande öga, vi får många tips från både markägare och allmänheten. Men jag tror detta kommer pågå i många år till, säger Per Bodén.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS