Biodlare vädjar: Tipsa oss om flyende bisvärmar

Ser du ett stort svart moln med ett öronbedövande surr, så kan det vara en bisvärm på rymmen. Just nu är det högsäsong för svärmande bin, och lokala biodlare vädjar om hjälp att hitta bisamhällen på flykt.
– Ring en biodlare, vi kommer direkt, säger Andrea Wallroth på Djäknegårdens honung.

ANNONS
|

Den plötsligt exploderande sommarvärmen kan få bikupornas invånare att ge sig ut på spaning efter ett nytt ställe att slå sig ner på. Det som hänt är att bina har dragit upp en ny drottning. Och finns det två drottningar, då ger den ena alltid sig av för att hitta en ny boplats.

LÄS MER:Jenny skapar konst av hästskor: ”Nästa projekt blir en älg”

– Man kan säga att bisamhället delar sig för att föröka sig och det är alltid den äldsta drottningen, den gamla, som tar med sig en svärm och ger sig av, berättar Andrea Wallroth, lokal biodlare som driver Djäknegårdens Honung i Åsa.

Gamla drottningen flyttar ut

Att just den gamla drottningen tar sin svärm och sticker förklaras med att gamlingen inte klarar av en drabbning med en ung, fräsch nykomling. Därför är naturen så vist ordnad så att den äldre blir den som flyttar på sig.

ANNONS

Och en bisvärm på rymmen kan vara stor. Med bortåt 15 000-20 000 bin i full flykt så både syns och hörs deras framfart när de kommer farande genom luften. För biodlare handlar det om att snabbt fånga in den förrymda bisvärmen för att behålla ordningen i kuporna – bin, som pollinerar snart sagt allting vi äter, är helt enkelt värdefulla.

LÄS MER:Sällsynta djuret breder ut sig i Onsala: ”Illegal inplantering”

Bi-experten: ”Finns en särskild svärmtelefon”

Andrea Wallroth har gått ut på Facebook och vädjat om att allmänheten ska höra av sig om de siktar en bisvärm.

– Ring till oss, eller någon annan biodlare, vi kommer direkt och ser till att fånga in svärmen. Nu finns till och med en särskild svärmtelefon, ett nummer för hela landet, som man hittar via hemsidan för Sveriges Biodlares Riksförbund. Bin är viktiga och vi ska vara rädda om våra bin, säger hon.

LÄS MER:Jättemarken mitt i stan sås med ängsblommor – Aranäs bygger 100 000 nya ”bistäder”

Och det finns ingen anledning till oro, förklarar Wallroth, inte ens om svärmen slår sig ner i ett träd i din trädgård.

– Du behöver inte skydda dig, en bisvärm är oftast fredlig och sticks sällan, slår Andrea Wallroth fast.

Tiden viktig faktor

Men tidsfaktorn är viktig. När bisvärmen slagit sig ner så börjar de snabbt skicka ut spanare efter ett mer permanent boställe. I värsta fall kan bina tycka att en taknock eller en innervägg är en alldeles perfekt boplats. Där blir de snudd på omöjliga att fånga in för en flytt till en bikupa.

ANNONS

– Slår de sig ner bakom en innervägg så får vi nästan aldrig ut dem, så vi vill helst komma och hämta in dem innan de hinner så långt, säger Andrea Wallroth.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS