Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Bingolotto firar 30 år – Tobias var med sedan starten

Jobbet med att räkna returnerade lotter blev Tobias Winsnes paniklösning när hans militärtjänstgöring ställdes in. Det blev också början på en lång karriär med Bingolotto som då slog igenom och blev ett av Sveriges mest framgångsrika tv-program.

Tobias Winsnes från Onsala minns mycket väl sin livssituation för exakt 30 år sedan. Han gjorde lumpen hösten 1991, när det plötsligt blev klart att regementet i Strängnäs skulle läggas ner och att han skulle få åka hem. Plötsligt stod han med tom almanacka. Han hörde av sig till en tidigare chef, som tipsade om att hennes man, Gert Eklund, behövde hjälp med sitt nya tv-program Bingolotto.

LÄS MER: Rundvandring och taklagsfest – nya Varlaskolan klar om ett halvår

Räkna returlotter

– Mitt första uppdrag blev att räkna returlotter och faxa in lottnummer så att de inte skulle gå att sälja i efterhand. Det var ett omöjligt jobb att få ordning på, berättar Tobias.

En inbokad utlandsvistelse kom emellan och han kom ifrån räknandet ett tag. Men blev snart hemkallad igen. Gert Eklund, grundaren av Bingolotto, behövde hjälp.

– Det tog fart väldigt snabbt, och han hann inte med allt själv. Jag åkte hem och började jobba mot tv-sidan.

Gav polarna jobb

I den här vevan blev TV4 marksänt och intresset för Bingolotto växte enormt fort. Produktionsbolaget behövde fler anställda, och Tobias som nyligen slutat gymnasiet kunde plocka in en massa Onsala-kompisar till programmet.

– Mina vänner var ju i samma ålder, totalt fick nog 15 till 20 personer jobb där, till att börja med för att räkna lotter, men många arbetar fortfarande med tv.

På den där arbetsplatsen fanns inte bara kompisgänget, utan Tobias lärde även känna kvinnan han numera är gift med. Han trivdes alltså väldigt bra. De ursprungliga planerna på ett år i London fick stå tillbaka och istället utvecklades han med jobbet.

– Det var en väldigt rolig nybyggaranda i företaget, Gert ville testa allt.

LÄS MER: Miljonregn över Vallda

Öl och radiokanal

Framgångarna med Bingolotto gjorde att sidoprojekt som ett mikrobryggeri, en gratistidning och en radiokanal kunde startas. Redan under 1992 sålde man över en miljon lotter till ett enskilt program, och till julavslutningen tömdes lagret och 100 bilar lottades ut.

Leif ”Loket” Olsson som ledde programmet från starten fram till 1999 blev en av landets mest kända personer och trots att framtoningen inte var särskilt trendig tycktes ”alla” plötsligt spela bingo. Men produktionen leddes av en liten grupp, på bara fyra personer. Däribland Tobias Winsnes och Loket.

– Under Lokets tid uppträdde bara dansband, och de bokades in långt i förväg. Loket var proffsig, han behövde inget manus.

LÄS MER: Fotbollsbröder och ordning som gemensam nämnare

Dolly Parton och Jon Bon Jovi uppträdde

Men strax innan millenniumskiftet valde den folkkäre programledaren att hoppa av, och ersättaren blev Lasse Kronér. Då byttes de svenska dansbanden plötsligt ut mot världseliten.

– David Bowie, Dolly Parton, Jon Bon Jovi var med. Det var inte svårt att boka in dem, det fanns inte så många ytor att nå stor publik i Sverige. Men då hade redaktionen förstås vuxit.

Under den tiden var Bingolotto en show som även lockade tittare utan lotter, och det påpekar Tobias Winsnes inte riktigt är tanken.

Aranäs tjänar en halv miljon om året

– Det fina med programmet är vad det gjort för idrotten. 17 miljarder har dragits in till föreningslivet. Genom att sälja lotter kan föreningar tjäna mycket pengar.

Idag är Tobias Winsnes egenföretagare, men arbetar fortfarande delvis med programmet som formade hans karriär. Han är med och utvecklar de digitala plattformarna och ser till att Bingolotto hänger med in i framtiden.

Förra julen, många år efter programmets storhetstid, lockade uppesittarkvällen över 2,5 miljoner tittare. Aranäs, Tobias Winsnes egen gamla handbollsklubb, drog till exempel in över en halv miljon på försäljningen av lotter under 2020.

LÄS MER: Lotta Schelin om livet som mamma: ”Det är sjukt härligt”

”Bingo är världens bästa spel”

– Bingolotto mår fortfarande bra och de senaste fem till sju åren har trenden varit positiv. Dels tack vare folkligheten och värmen, och dels på grund av att bingo är världens bästa spel. Man kommer hela tiden närmare vinsten. Det finns en trogen publik, plus alla de som dyker upp vid högtider.

Nästa högtid inträffar 23 oktober, då Bingolotto fyller 30 år.

Tobias Winsnes berättar...

...om satsningen med Bingolotto i Ghana: ”Jag var med och försökte lansera programmet i Ghana. Det var väldigt roligt, men det säger sig självt att ett tv-program som bygger på att tävlande ringer in till studion inte fungerar i ett land där få äger en telefon.”

...om när två danska bröder vägrade spela live: ”The Olsen Brothers var väldigt stora efter Eurovision 2000. De var inbjudna för att uppträda live, men krävde att få spela playback. Sedan blev det ett tekniskt fel mitt i framträdandet, så det blev väldigt tydligt att det var playback. Ingen har erkänt, men jag ger mig fan på att det var någon sur ljudtekniker som sabbade för dem.”

...om när Jonas Gardell skulle lotta ut en personlig sak: ”Under en period skulle gästerna lotta ut något personligt. Jonas Gardell grubblade länge på vad han skulle välja, men på lördagsmorgonen ringde han och sa att han kommit på vad tanterna helst av allt vill vinna: Mark Levengood.”

LÄS MER: Anders skrev bok om tiden som cykelbud – ”jag blev osynlig”

Tobias Winsnes

Ålder: 50.

Bor: Onsala.

Familj: Fru och två barn.

Yrke: Arbetar som konsult med bland annat Bingolotto. Ett uppdrag är att utveckla programmets digitala verksamhet.

Intressen: Idrott, har spelat handboll i Aranäs, gillar tennis, padel och golf och hejar på West Ham, gärna på plats i London.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.