Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nu berättar mamman om händelsen där bilen låste in sex månader gamla Engla i baksätet, mitt i sommarhettan. ”Det här kan hända på alla moderna bilar”, varnar hon.  Bild: Mats H Ljungqvist
Nu berättar mamman om händelsen där bilen låste in sex månader gamla Engla i baksätet, mitt i sommarhettan. ”Det här kan hända på alla moderna bilar”, varnar hon. Bild: Mats H Ljungqvist

Bilen låste sig – med lilla Engla kvar i barnstolen

Under sommarens hittills varmaste dag låste bilen sig – med lilla Engla kvar i barnstolen. Nu berättar mamma Therese Hornbaek om den dramatiska händelsen när hon fick kämpa för att komma in i den låsta bilen.
– Jag vill tacka de två grannar som snabbt kom till undsättning, men också varna andra – det här kan hända på alla moderna bilar, säger hon.

Från början var det en helt vanlig torsdag för Therese Hornbaek. Hon hade skjutsat de två äldsta barnen till skolan, gjort ett par ärenden och parkerade därefter vid hemmet i Kungsbacka.

I bilens baksäte satt yngsta barnet Engla, sex månader gammal, i barnstolen.

LÄS MER: Här finns bästa förskolorna i Kungsbacka – enligt föräldrarna

”Först fick jag panik”

När Therese parkerat klev hon som vanligt ur bilden för att hämta barnvagnen från skuffen.

– Det var då jag märkte att bilen hade låst sig och jag såg att jag hade glömt ta ur nyckeln ur tändningslåset och så satt Engla kvar inlåst i bilen, säger Therese Hornbaek.

– Först fick jag panik, jag blev jätterädd, för jag vet hur farligt det kan vara. Till slut var jag tvungen att ge mig upp i lägenheten, jag visste att vi har en reservnyckel.

Tillbaka på parkeringen upptäckte Therese att reservnyckelns trådlösa funktion inte fick kontakt med bilen.

– Då ringde jag 112. De uppmanade mig att ta en stor sten och slå in rutan. Men det är inte lätt att hitta en sten här, säger Therese Hornbaek och pekar på den asfalterade parkeringsytan.

LÄS MER: Båtsamverkan har drivit tjuvarna till östkusten

Fick hjälp av granne

En granne hade från balkongen sett vad som hänt och var snabbt nere för att hjälpa till. Hon höll kontakten med 112 medan Therese letade efter något tungt för att krossa rutan. Till slut hittade hon en spade.

– Men det är lättare sagt än gjort att krossa rutan på en modern bil, säger hon.

Vid det laget var en annan granne på väg med en verktygslåda för att bistå i räddningsarbetet.

Men med hjälp av den manuella låsfunktionen i reservnyckeln kunde Therese till slut öppna dörrarna och få ut Engla.

Vill tacka för hjälpen

Att Therese Hornbaek nu träder fram har flera skäl.

– För det första vill jag rikta ett jättestort tack till framför allt de två tjejerna som kom ut för att hjälpa till. Det kan du skriva. De hade med vatten och handdukar och de var väldigt stöttande precis när jag behövde det som mest.

LÄS MER: Här är laget där alla får ta plats

Ett annat är medierapporteringen av händelsen, bland annat i Kungsbacka-Posten. Den bygger på uppgifter från räddningstjänstens ledningscentral som uppgav att ”mamman inte vågade slå in rutan”.

– Det är helt fel och jag tycker man ska ha rätt uppgifter när man skriver. Jag tog väldigt illa vid mig. Som förälder gör man allt man kan i en sådan situation och jag tog i allt jag kunde för att slå in rutan, men det blev knappt ett märke, säger hon.

Men det tyngst vägande skälet är att påminna andra föräldrar om hur lätt det händer. Moderna bilar med avancerade autolåssystem kan på ett ögonblick ställa vardagen på ända.

– Nu gick ju det bra till slut, men det är väldigt lätt hänt. Som småbarnsförälder är man om sig och kring sig och har mycket att stå i. Då kan en sådan här liten detalj i värsta fall få ödesdigra konsekvenser.

Nu ska Therese och hennes familj ställa om bilens autolås.

– Jag försökte själv, men det är ett par sidor i instruktionsboken för att göra det, så jag får nog åka in på märkesverkstaden för att få hjälp, säger hon.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.