Biblioteksflytten i Åsa innebär ändrade öppettider: ”Tittar på olika lösningar”

Gamla biblioteket i Åsa ska ge plats åt nya klassrum. Flytten går till Åsa Gårdsskola. Största skillnaden för invånarna är att öppettiderna blir mer generösa.
– Det blir meröppet. Om du kan göra dina ärenden utan personalens hjälp så är det öppet mellan 7 och 22, säger bibliotekschef Susan Pour.

ANNONS
|

Redan nästa höst kommer Åsa biblioteks lokal behöva användas som klassrum. När högstadiet på Åsa Gårdsskola successivt avvecklas, och elever flyttas till Åsaskolan så finns det helt enkelt inte plats för bibliotek i huvudbyggnaden Portalen.

Det måste flyttas, och det nya ska stå klart inför samma höst. Lokalerna bör tömmas i vår, och en tillfällig lösning kan bli aktuell i glappet. Det hoppas dock Susan Pour att man slipper.

– Det är inte säkert att det behövs, det är plan b. I bästa fall flyttar vi direkt in. Vi tittar på olika lösningar.

Ska möblera smartare

På Åsa Gårdsskola finns i nuläget ett mindre skolbibliotek i huvudbyggnaden, och det är den lokalen som ska byggas ut och användas i framtiden.

ANNONS

– Det blir lite mindre än det gamla. Det har en helt annan planlösning, vi får planera på ett annat sätt, möblera om. Men utbudet kommer vara det samma. Lokalen är något mindre, men den blir inte i vinkel, så det går att planera det smartare, säger Susan Pour.

Idag är öppettiderna oregelbundna. Måndag till torsdag är det öppet, främst på eftermiddagarna. På lördagarna är det öppet mellan 10 och 14. Bemanningen på det nya biblioteket ska vara liknande, men öppettiderna blir betydligt mer generösa för betrodda besökare.

Dörrarna öppnas med pinkod

– Det ska bli meröppet. Det har vi på alla våra andra närbibliotek, men vi har väntat med Åsa på grund av flytten, säger Susan Pour.

Meröppet innebär alltså att man mellan 7 och 22 årets alla dagar kan gå in med hjälp av sitt bibliotekskort och en pinkod. Då går det bra att utföra ärenden som låneautomaterna kan hjälpa till med.

Susan Pour tror inte att flytten kommer innebära några större förändringar för ortens befolkning.

– Flytten är inte så lång, vi kommer nå samma besökare som vanligt, säger hon.

LÄS MER:Kungsbacka kommun får Sveriges näst största skola av sitt slag: ”Flera fördelar”

LÄS MER:Niornas betyg i Kungsbacka sjunker rejält: ”Bekymmersamt”

LÄS MER:Beslut: Det här ska nya skolan i Åsa heta

ANNONS