Biblioteken återinför förseningsavgifterna – vill minska köerna

Under coronapandemin har biblioteken inte krävt förseningsavgifter för sent återlämnade böcker och filmer. Nu hävs de allmänna restriktionerna och även biblioteken återgår till det normala. – Vi inför förseningsavgift från den 1 oktober igen, säger Susan Pour, enhetschef på biblioteken i Kungsbacka.

ANNONS

Sedan pandemin startade har en rad åtgärder och begränsningar av bibliotekens tjänster gjorts. I november förra året stängdes lokalerna helt under några veckor. Sedan dess har verksamheten öppnats mer och mer. Författarbesök och utställningar har redan kommit igång, och fler besökare tillåts på plats. Tidningsläsningen är tillbaka sedan i somras.

LÄS MER:Författaren Klas Ekman från Vallda nominerad till tunga priser: ”Känns otroligt kul”

Utlånat längre än vanligt

Nästa steg i återgången till det normala är att återinföra förseningsavgifterna. Anledningen till att de togs bort var att sjuka inte skulle bege sig till biblioteket i onödan.

– Nu följer vi smittotalen och vaccinationsgraden i Kungsbacka och har tagit beslutet att införa avgift igen, för att korta reservationsköerna. Vi har inte märkt av något missbruk, men vissa saker kanske har varit utlånade lite längre än vanligt, säger Susan Pour.

ANNONS

Den 1 oktober kommer förseningsavgifterna tillbaka.

– Vi vill därför upplysa och påminna alla våra låntagare som kanske har en bok liggande där hemma som egentligen skulle lämnats tillbaka tidigare. Gör det innan den 1 oktober, så kommer vi inte att ta ut en förseningsavgift, säger Susan Pour.

LÄS MER:100 år sedan Kungsbackas kvinnor fick rösträtt – uppmärksammas med utställning på Fyren

Studieplatserna kommer tillbaka

Från vecka 38 kommer besökare återigen kunna få hjälp med utskrifter och kopiering på biblioteken. En del studieplatser inne på biblioteken kommer också ställas tillbaka igen, efter nästan ett års frånvaro.

– Vi kommer erbjuda studieplatser igen, men begränsade för att fortsätta hålla avstånd. Vid varje bord kommer det kanske vara en eller två platser istället för fyra till sex.

Under pandemin har antalet lån sjunkit, vilket Susan Pour inte är förvånad över.

– Nej, vi har ju begränsat vår service och minskat antalet besökare, så det är inte konstigt. Men nu är vi glada att vi kan erbjuda mer till våra invånare igen, säger hon.

LÄS MER:20 år efter terrordåden – nu ställer hon ut bilderna

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS