Betongföretag i Kungsbacka i storaffär – får systerfabriker i USA och Tyskland

Betongföretaget Thomas betong i Kungsbacka får sju nya systerfabriker efter företagets senaste nyförvärv. Fabrikerna finns både i Europa och USA.

ANNONS

Thomas betong satsar på hållbarhet genom sitt nyförvärv. Förhoppningen är att kunna reducera andelen cement, och där med koldioxidutsläppen på sikt.

– Vår bransch befinner sig i en väldigt stor förändringsprocess där vi måste finna lösningar på att minska andelen cement i betongen för att minska koldioxidutsläppen. Förhoppningsvis kan vi ta ytterligare ett stort steg framåt tack vare förvärven, säger Tove Pettersson, produktionschef på Thomas Betong i ett pressmeddelande.

Satsar på miljövänlig betong

Förutom att minska andelen cement, satsar man också på så kallad klimatförbättrad betong – och användandet av alternativa bindemedel.

Klimatförbättrad betong är betong med mycket lägre koldioxidavtryck, men med samma prestanda som traditionell betong. Enligt Thomas betong har man i Tyskland och USA legat i framkant när det kommer till just det här hållbarhetsarbetet.

ANNONS

– De har länge reducerat andelen cement och ersatt den med andra icke miljöpåverkande bindemedel, säger Tove Pettersson.

De nya fabrikerna i Tyskland och USA omsätter cirka 250 miljarder svenska kronor.

LÄS MER:Stor skillnad på priserna hos tandläkarna i Kungsbacka

LÄS MER:Klimatsmart betong ska ge bassängerna längre livslängd

LÄS MER:Byggbranschen i Kungsbacka får tillskott – nytt företag startar

ANNONS