Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Moderaterna Peter Söderberg och Stephan Philipson var tidigt ute och varnade för riskerna med att bygga in extra lokalyta i nya arenan. Arkivfoto.  Bild: Mats H Ljungqvist
Moderaterna Peter Söderberg och Stephan Philipson var tidigt ute och varnade för riskerna med att bygga in extra lokalyta i nya arenan. Arkivfoto. Bild: Mats H Ljungqvist

Besvikelse efter arenabeslutet: ”Riskerar skattebetalarnas pengar”

Beslutet att bygga en arenahall med extra allt för 550 miljoner skapar en spricka i Moderaterna och tär på alliansen. Kristdemokraternas starke man Niklas Mattsson kallar beslutet ”förvånande”.
– Jag är besviken, detta riskerar skattebetalarnas pengar, säger han.

Efter en flera timmar lång debatt på tisdagskvällen beslutade fullmäktige att Kungsbacka ska bygga en arenahall med tillhörande kringlokaler för 550 miljoner kronor. Alternativet är det största av totalt tre som utretts, där själva arenan är lika stor, men där arenabygget ritats med kringlokaler i olika storlek. Fullmäktiges beslut av restauranger och verksamhetslokaler.

Kritiken mot jättesatsningen har framför allt kommit från borgerligt håll. Kristdemokraterna har hela tiden velat hålla sig till ett arenabygge, men inget mer. Och de ville sätta ett pristak på 300 miljoner.

Efter beslutet är KD:s starke man Niklas Mattsson fortsatt kritisk.

– Det är tråkigt att en majoritet väljer att gå på ett förslag som riskerar våra invånares skattepengar. Och jag måste säga att jag är förvånad att vi tar ett sådant beslut i Kungsbacka, säger Mattsson och förtydligar:

– Skattepengar ska gå till kärnverksamheter, och visst ska vi bygga en fullstor arena. Men kringlokaler för verksamheter, det ska företagen själva betala. Vi som kommun ska inte bygga åt dem. Detta är att riskera våra invånares skattepengar, säger han.

Moderaternas Peter Söderberg är en annan av kritikerna när det gäller att bygga tiotusentals kvadratmeter extra åt verksamheter i arenakomplexet utan en enda säker hyresgäst.

LÄS MER: Nya arenan blir rekorddyr – ”En väldigt stor investering”

– Generellt kan man ju konstatera att detta är inte moderat politik. Visst ska vi bygga en fullstor arena, men lokaler åt näringslivet, det ska inte vi bygga, det ska marknaden sköta, säger han dagen efter beslutet.

En fullstor arena på egna ben, men utan de extra lokalerna, budgeteras till 300 miljoner. Det alternativ som klubbades av fullmäktige landar på 550 miljoner, en av de största satsningarna i Kungsbackas historia. Söderberg är en av flera moderater som pekat på riskerna med den extra investeringsbördan.

– Det alternativet som nu beslutats innebär nästan en kvarts miljard extra. Det är inga småpengar, vi ska inte leka med medborgarnas pengar, säger han.

LÄS MER: Beslutet: Stora arena-alternativet byggs i Kungsbacka

Stephan Philipson är en annan av de moderater som tidigt var ute och varnade för de ekonomiska riskerna. Han menar att de kvarstår, men konstaterar samtidigt att ”vi lever i en demokrati”.

– Vi markerade vad vi tyckte, det räckte inte, beslutet är taget. Nu får vi titta på vad detta innebär och vilka de ekonomiska konsekvenserna blir av beslutet, säger han.

LÄS MER: Tunga moderaterna vill se billigare arena: ”Kan inte riskera pengarna”

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.