Här är hela området på Inlag. Nu planeras det för arenahallen, borta vid konstgräsplanen bredvid det nya badhuset.
Här är hela området på Inlag. Nu planeras det för arenahallen, borta vid konstgräsplanen bredvid det nya badhuset. Bild: Arkivfoto: Christopher Kullenberg Rothvall

Beslutet: Stora arena-alternativet byggs i Kungsbacka

Störst, bäst och vackrast? Ja kanske det, för trots politiska splittringar inom Alliansen blir den nya arenan i Kungsbacka både störst och dyrast. Det klubbades igenom när kommunfullmäktige beslutade om storleken på tisdagen – men kapporna vändes snabbt efter vinden.

ANNONS
LocationKungsbacka|
|

Det har varit många turer kring den nya arenahallen i Kungsbacka.

Platsbrist, fördröjningar och nu senast oenigheter bland partikollegor.

Meningsskiljaktigheterna grundar sig i en diskussion om storleken och kostnaden för arenan. Alternativen som presenterats är liten, mellan eller stor. I kommunstyrelsen röstades det största arenaförslaget igenom.

LÄS MER: Debatt när storleken på arenahallen beslutades: ”Rena spekulationer”

Och störst, ja det röstades även igenom på kommunfullmäktige under tisdagens möte. Men det var inte helt utan diskussion, där stämningen var stundtals hätsk, framför allt när de olika turerna diskuterades. Partisplittringarna fortsatte, men inte bara inom Moderaterna som det tidigare varit utan även i fler partier.

ANNONS

– Vi är en expanderande kommun som satsar stor på idrott- och föreningslivet. I ett växande Kungsbacka behöver vi fler mötesplatser så att vi kan komma tillbaka till det sociala livet efter pandemin. En ny arena är ett viktigt inslag, säger Fredrik Hansson, Centerns kommunalråd.

LÄS MER: Tunga moderaterna vill se billigare arena: ”Kan inte riskera pengarna”

Skärmdump från KF
Den långa diskussionen om arenan pågick i över två timmar, beslut togs strax innan 23 på tisdagen.

Det var olika yrkanden inom Moderaterna under kvällen, där Franklin Eck och Stephan Philipson ville avslå kommunstyrelsens förslag. Peter Söderberg ville däremot se en återremiss. Den gemensamma nämnaren är ändock pengar, arenan kostar för mycket. Men inte alla moderater höll med.

– Man förvånas av moderatpolitik i kväll. Ja till en arena men det privata näringslivet ska stå för pengarna till de kommersiella delarna i arenan. Det är en skrämmande utveckling, det innebär en stor risk för kommunen, säger Peter Söderberg.

”Large” alternativet innebär en arena med två fullstora hallar och läktare som kan svälja 2500 åskådare. Utöver det ska arenahallen byggas med kommersiella lokaler, som kontor och restaurang. Budgeten för det största alternativet är satt till 550 miljoner kronor vilket moderaterna Peter Söderberg och Stephan Philipson anser vara på tok för dyrt.

– Vi ska inte riskera kommunens pengar på en arena-lekstuga, har Peter Söderberg tidigare sagt till Kungsbacka-Posten.

ANNONS

LÄS MER: Nya arenan blir rekorddyr – ”En väldigt stor investering”

Som Kungsbacka-Posten tidigare berättat har Peter Söderberg uppgett i flera debattartiklar att arenahallen kommer att kosta 700 miljoner kronor, alltså långt mer än de budgeterade 550 miljonerna. Det har hänvisats tillbaka av Centerns kommunalråd Fredrik Hansson.

– De siffrorna har aldrig diskuterats. Det är ju rena spekulationer, sa Fredrik Hansson i en tidigare intervju.

Efter över två timmars diskussion beslutade kommunfullmäktige att bifalla kommunstyrelsens förslag. Det största förslaget på arenabygget fick 45 röster i kommunfullmäktige. 12 röstade nej och 4 avstod att rösta.

LÄS MER: Mejlen avslöjar: Platsbristen för arenahallen var känd tidigt

ANNONS