Beslutet: Skårbyskolan blir en 4-9-skola

Nu är det klubbat och klart om Skårbyskolans framtid. De tre närmsta skolorna slås ihop och kommer gå högstadiet tillsammans på den nya jätteskolan. Det var en enig nämnd som röstade igenom förvaltningens förslag.

ANNONS
LocationKungsbacka||

Kungsbackas nästa skola, Skårbyskolan, börjar byggas nu vid den nya etappen av Björkris. Skolan väntas stå klar hösten 2023 och ska vara hem till cirka 600 elever. Den nya skolan kommer bli ungefär 8500 kvadratmeter stor och intill skolbyggnaden kommer det byggas en fullstor idrottshall med plats för 300 åskådare på läktaren.

LÄS MER:Snart börjar bygget av Kungsbackas nya jätteskola – plats för 660 elever

Flyttas samtidigt 2023

Under onsdagskvällen beslutade en enig förskole- och grundskolenämnd vilka elever som ska gå på den nya jätteskolan. Det blir en sammanslagning av Hedeskolan, Älvsåkersskolan och Björkris skolan, där alla elever från de tre skolorna kommer gå på högstadiet tillsammans på Skårbyskolan.

Hela högstadiet kommer att flyttas som en pusselbit så fort skolan står klar, vilket innebär att de som går sjuan nu, kommer gå nian på den nya skolan. Det ska även ske utan att eleverna ska behöva byta klasskompisar eller lärare. De elever som går på Björkris skola i dag kommer att börja mellanstadiet på den nya skolan.

ANNONS

LÄS MER:Så kommer Björkris etapp två se ut – ett bygge på tio år

Löser trångboddheten

Nämndens ordförande Anders Ekström (M) säger att det var en enig nämnd som klubbade igenom förvaltningens förslag under onsdagen.

– Det var utan någon debatt. Det finns inget ifrågasättande, det här löser två nuvarande skolors trångboddhet och en kommande. Hedeskolan har länge varit överbelagd med ungefär 100 barn och Björkris med. Och Älvsåkersskolan kommer att bli, säger han.

Han tror att det kommer fungera bra att flytta hela högstadiet samtidigt till Skårbyskolan.

– Det är egentligen ganska enkelt, de lyfter in sina högstadier intakta. Sen när de andra eleverna kommer upp i högstadiet så får man börja blanda klasserna. Det finns många fördelar med det och det kommer bli jättebra på Skårby också.

LÄS MER:Här är eleverna som kan få flytta till Skårbyskolan

”Hoppas den står i minst 100 år”

Anders Ekström är nöjd över hur förvaltningen skött arbetet med den nya skolan.

– Det är jätteskojigt att få vara med i den här verksamheten och leverera en ny skola. Jag hoppas att den står i minst 100 år till skillnad från de skolor man byggde för 50 år sen.

De tre skolorna omorganiseras från och med höstterminen 2023. Björkris skolan kommer bli en F-3 skola, Hedeskolan och Älvsåkersskolan kommer bli F-6 skolor. Tillfälliga lokallösningar ska tas bort.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS