15 av 16 kommunala badplatser får resultatet tjänligt i kommunens senaste badvattenprovtagning.
15 av 16 kommunala badplatser får resultatet tjänligt i kommunens senaste badvattenprovtagning. Bild: Kungsbacka kommun

Beskedet: Bra vatten på 15 av 16 badplatser

15 av de 16 kommunala badplatserna har bra vatten. Det visar de senaste vattenproverna som kommunen tagit.

ANNONS
LocationKungsbacka|

Bara en av de testade badplatserna, Rågelund, visade brister i vattenkvaliteten. På grund av halter e-coli, som ligger något över gränsvärdet för vad som räknas som tjänligt vatten, får Rågelund resultatet tjänligt med anmärkning. Bakterien e-coli sprids från människo- och djurbajs.

Men det är trots detta ingen avrådan från bad på platsen.

– När ett badvattenprov visar på tjänligt med anmärkning så behöver vi inte göra någon avrådan från bad. Det är först när ett badvattenprov får resultatet otjänligt som vi måste avråda från bad, säger Tobias Engström, miljö- och hälsoskyddsinspektör i Kungsbacka kommun i ett pressmeddelande.

Fler mätningar väntar

De nu aktuella resultaten baseras på prover som togs den 27 juni. Kommunen kommer att mäta badvattenkvaliteten även den 18 juli och den 8 augusti.

ANNONS

De fyra badplatserna Lerkil, Sörvik (Vita sand), Gårda Brygga och Hanhals Holme har sedan tidigare fått klassningen dålig badvattenkvalitet och det sitter också skyltar vid de badplatserna att det avråds från bad. Den klassificeringen påverkas inte av kommunens aktuella provtagningar, utan styrs av EU-direktiv och baseras på bakteriehalterna under en fyraårsperiod.

LÄS MER:Badplatser i Kungsbacka du bör undvika i sommar

ANNONS