Behållare för klädinsamling måste tas bort omedelbart: ”Vi rensar upp”

Behållarna saknar tillstånd. Nu har kommunen beslutat att de ska tas bort – annars kommer de att omhändertas. Välgörenhetsorganisationen Emmaus är ett exempel på företag som saknar tillstånd.
– Vi rensar upp, säger Magnus Örnborg, regionchef på Förpackningsindustrin.

ANNONS

Oseriösa företag som ställer upp sina behållare på återvinningsstationerna har blivit ett problem.

– Det är polsk riksdag som gäller där ute, säger Magnus Örnborg.

Kriminella ligor tjänar pengar

Kungsbacka-Posten har tidigare skrivit om problematiken. Det har också uppmärksammats i media hur kriminella ligor misstänks tjäna pengar på insamlade kläder.

LÄS MER:Han driver Hallands största sociala företag: ”Vi tar hand om varandra”

Kungsbacka kommun äger marken och Förpackningsindustrin arrenderar den och ombesörjer insamlingen av kartonger och annat. Samtidigt har ett antal aktörer ställt upp behållare för att samla in kläder – helt utan tillåtelse.

Kommunen har nu gett organisationerna ett ultimatum. Behållarna ska bort inom ett visst datum, annars beslagtas dem av Kungsbacka kommun.

LÄS MER:Kungsbacka kommun positiv till att ta över insamlingen av förpackningar

– Det handlar om att få bort alla oseriösa företag och ha kontroll över vad som sker på området. Därefter för Förpackningsindustrin teckna avtal med en aktör. Insamlade kläder måste gå till rätt ändamål. Sen tror inte jag att exempelvis Emmaus är oseriösa, säger Annika Malm, chef för vatten och avfall i Kungsbacka kommun.

ANNONS

Skriva avtal med en aktör

Hon påpekar att problemet med oseriösa insamlingsaktörer finns inom hela Sverige och har inte enbart drabbat Kungsbacka.

LÄS MER:Upprepade stölder på tippen: ”60 lås har klippts upp”

– Det kommer att ske en nollställning nu. Vi kan hjälpa till med insamling av kläder, men det ska ske efter våra premisser. Det innebär bland annat att vi skriver ett avtal med en aktör och vi städar återvinningsstationen. Det kan inte vara två olika som gör det, säger Magnus Örnborg.

En av organisationerna som samlar in kläder i Kungsbacka och i det här fallet Åsa är Emmaus Åkvarn. De har fått en lapp med anmodan att ta bort insamlingsbehållaren senast 9 mars.

Står uppställda utan tillstånd

LÄS MER:Fotografimysteriets lösning: ”Det är bilder på oss”

– De som står där nu gör det utan tillstånd. Dessa har vi kontakt med. Vi har en del aktörer som vill in i Kungsbacka och samla in kläder. Som aktiebolag har vi den fördelen att vi kan välja en aktör att skriva avtal med. Det får vara en organisation som lyssnar på oss, som är seriös och som vi bedömer fungerar affärsmässigt.

Är det klart vem som ska driva klädinsamlingen i Kungsbacka?

– Jag skulle säga att vi vet ungefär vilka det kan bli. Men vi väntar med att berätta det innan allt är klart. Under tiden uppmanar vi folk att skänka kläder på kommunens återvinningscentraler, säger Magnus Örnborg.

ANNONS

Robert Larsson på Emmaus Åkvarn:

– Vi följer självklart de uppmaningar som vi får från kommunen. Om de vill att vi tar bort kärlen, så kommer vi att göra det.

Varför har de stått där utan tillstånd?

– Jag har svårt att svara på det, men vi kommer självklart göra som kommunen säger. Vi är intresserade av att även fortsättningsvis samla in kläder i Kungsbacka kommun och har en dialog med Förpackningsindustrin, säger Robert Larsson.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS