Bilderna är arkivbilder.
Bilderna är arkivbilder. Bild: Filip Landqvist/Anna von Brömssen

Bedragare försökte lura äldre kvinna – gick bet

En äldre kvinna i Kungsbacka utsattes på tisdagen för ett bedrägeriförsök. Hon blev uppringd av en person som sade sig representera ett inkassoföretag och hävdade att hon var skyldig pengar. Men damen gick inte på lurendrejeriet.
– Hon har gjort helt rätt, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesperon.

ANNONS
|

Det var på tisdagen som en okänd person ringde till en kvinna i 80-årsåldern. Personen i luren utgav sig för att ringa från ett inkassobolag och ska ha hävdat att kvinnan var skyldig pengar – en skuld som ska ha uppstått i samband med ett köp av en mobiltelefon.

– Hon skulle ha varit skyldig pengar och uppmanades lämna ut sina uppgifter. Men hon går inte på det, hon är skeptisk och lämnar inte ut några uppgifter helt enkelt, säger Stefan Gustafsson.

Kvinnan lade på och kontaktade istället polisen, som nu skrivit en anmälan om försök till bedrägeri.

ANNONS

”Gjort helt rätt”

Att någon uppger sig ringa från ett inkassobolag i samband med telefonbedrägerier är vanligt, enligt Gustafsson. Och alla som utsätts uppmanas att anmäla till polisen – varje gång det händer.

– Det ska man, för annars vet vi inte omfattningen på det, säger Stefan Gustafsson och vidare:

– Ingen ringer och begär ut uppgifter på telefon. Den här kvinnan har ju förstått det och går inte på det. Hon har gjort helt rätt.

Polisens varning

Senare på kvällen skriver polisen på sin hemsida att även en man i 80-årsåldern i Varberg utsatts för ett bedrägeriförsök. Mannen hade under kvällen fått sms som gjorde gällande att hans bank-id var kapat och han uppmanades att ringa ett telefonnummer. Men mannen ringde istället polisen.

”Polisen har fått vetskap om att flera ytterligare försök till samma typ av bedrägeri ägt rum i Halland under kvällen och vill varna för detta”, skriver polisen på sin hemsida och vidare.

”Lämna ALDRIG ut information om bankkonto, BankID eller andra uppgifter till någon som ringer eller skickar sms. Lämna aldrig i från dig handlingar eller värdeföremål till någon som du inte känner som plötsligt dyker upp i ditt hem”.

LÄS MER:Bedragare stal tiotusentals kronor från äldre man

LÄS MER:Bedragare försökte lura äldre kvinna i Kungsbacka – med tvättmaskin

LÄS MER:Telefonbedragare lurade 80-åring på pengar

ANNONS