Beda Hallbergs gymnasium föreslås läggas ned, nämnden för Gymnasium och arbetsmarknad förväntas ta beslut den 23 februari.
Beda Hallbergs gymnasium föreslås läggas ned, nämnden för Gymnasium och arbetsmarknad förväntas ta beslut den 23 februari. Bild: Stefan Berg

Beda Hallbergs gymnasium föreslås lägga ned

Beda Hallbergs gymnasium har för få elever och kostar för mycket pengar, enligt kommunen. Nu föreslås skolan lägga ned.
– Det är en skola som aldrig haft ekonomisk balans, säger gymnasiechefen Amra Salihovic.

ANNONS
|

Beda Hallbergs gymnasium har funnits i Kungsbacka sedan 2012, men på grund av ekonomiska svårigheter och lågt söktryck föreslås nu verksamheten läggas ned.

Nämnden för Gymnasium och Arbetsmarknad ska ta beslut om förslaget den 23 februari, meddelar Kungsbacka kommun på sin hemsida.

LÄS MER:Engelska skolan anmäld för dubbla händelser – tog tag i elev: ”Värk uppstått”

Inte lönsamt

Skolan utformades för att erbjuda ett alternativ till elever som vill studera i mindre grupper. Det finns också ett så kallat flexibelt program för elever som tidigare hoppat av gymnasiet.

– Vi hoppas kunna ta tillvara på det här arbetssättet som utvecklats på Beda Hallberg, säger Amra Salihovic, gymnasiechef i Kungsbacka kommun.

Men allt för få elever har sökt till skolan. Nu är det inte längre lönsamt, enligt kommunen.

ANNONS

– Beda Hallberg har aldrig varit en skola som haft ekonomisk balans, trots att elevpengen varit högre. Det hänger främst ihop med att man aldrig kommit upp i elevantalet som vi behöver för att komma i balans, säger Amra Salihovic.

För få elever på skolan

Den här terminen går 73 elever på skolan. Elevantalet peakade år 2016 med strax över 100 elever, berättar Amra Salihovic.

– Söktrycket har varit mycket lågt under en längre tid, vi har ställt oss frågan varför det är så. Vi har marknadsfört Beda Hallberg som våra övriga skolor. Vi kan bara konstatera att trots de försök vi gjort så har det inte varit tillräckligt för att fler ska söka.

Lärare flyttas

Elever som påbörjat sina studier på skolan kommer få gå klart fram till examen, men inga nya elever kommer börja. På så sätt avvecklas verksamheten fram till år 2024.

De som sökt in för att börja hösten 2022 kommer i stället att få söka till Aranäsgymnasiet.

– Det kommer bli en utfasning av både elever och lärare till andra enheter inom gymnasieskolan i Kungsbacka, säger Amra Salihovic.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS