Bästa förskolan ligger i Kullavik – full pott för Lilla Bärbacken

Lilla Bärbackens förskola får ett dundrande toppbetyg i enkäten och är ohotad etta i rankningen. Som enda förskola får de det samlade betyget fem – och det på en femgradig skala.
– Fantastiskt roligt, säger Mia Åberg, rektor på förskolan som har 39 barn mellan ett och tre år.

ANNONS

LÄS MER:Här finns bästa förskolorna i Kungsbacka – enligt föräldrarna

Lilla Bärbackens förskola är en del av KMS, Kullaviks Montessoriskola, som ligger vackert insprängd under ekdungarna utanför Bångsbo. När Kungsbacka-Posten hälsar på har rektor Mia Åberg precis berättat om topplaceringen i förskolerankningen.

– Det kändes så klart fantastiskt roligt att höra. För oss är det en bekräftelse på att vårdnadshavarna känner sig trygga med att lämna sina barn till oss, och de vet att barnen blir sedda och lyssnade på under sina dagar på förskolan, säger Sofia Fredin, som är en av pedagogerna på Lilla Bärbacken.

I rankningen är det bara Lilla Bärbacken som når det högsta samlade betyget, fem på en femgradig skala.

– Jag har vetat om detta sedan i mars, då enkätsvaren kom in, men har inte kunnat kommunicera ut det förrän allting var klart. Det är klart att jag är stolt och nöjd över vår fantastiska verksamhet, det är ett kvitto på att mina medarbetare är kompetenta och har barnen och sitt uppdrag i fokus. Och visst, vi fick full pott, men nu ska vi titta närmare på de olika delområdena i enkäten och se vad vi kan jobba mer med, som en del i vårt utvecklingsarbete, säger rektor Mia Åberg.

Montessori från början

Förskolan jobbar med Montessoripedagogik redan från de minsta. Och Kullaviks Montessoriskola är en skola där barnen stannar kvar. Intervjun sker på skolgården, till ljudet av fotbollsspelande sjundeklassare, och Mia Åberg pekar på de idrottande ungdomarna.

– Flera av de ungarna har jag haft redan som förskolebarn. Vi brukar säga att barnen kommer till oss med blöjor, och åker härifrån på moped, skrattar hon.

LÄS MER:Anrika skolan är till salu – ska bli bostadsrätter

Kullaviks Montessoriskola drivs av en icke vinstdrivande föräldraförening och både Mia Åberg och Sofia Fredin ser engagerade föräldrar som en del av förklaringen till de fina resultaten.

– Att vi har så många motiverade och engagerade vårdnadshavare är en grund för att vi har ett så fint samarbete, säger Sofia Fredin.

Barnen i centrum

Själva tycker de också att Montessoripedagogiken är en annan förklaring till att föräldrarna ger dem så gott betyg i enkätundersökningen.

– Montessoripedagogiken handlar ju om att sätta barnet i centrum och att våga lita till det kompetenta barnet, att stötta dem så att de kan bli så självständiga som möjligt. Och pedagogiken bygger ju på att tidigt fånga upp det som barnen själva är intresserade av, det kan vara matte, språk eller bara att få röra på sig, säger Mia Åberg.

LÄS MER:Vaccinmotståndare planerar eget samhälle: ”Vi är inget hippiegäng”

Hon kallar det att ”tända stjärnögon”.

– Det är när man ser att barnet plötsligt fattar, blir intresserat och tycker det är roligt. När allting faller på plats, när det landar, det är då man kan se att stjärnögonen tänds. Det är alltid lika roligt, säger Mia Åberg.

Välförtjänt betyg

Kungsbacka-Postens besök på Lilla Bärbacken sammanfaller med hämtningstid, och i vimlet träffar vi mamman Sara Sjöblom, som precis ska hämta lille Vide, som snart fyller tre år.

– Det är absolut välförtjänt med det höga betyget och jag har bara gott att säga om förskolan. Och man känner att det finns ett väldigt högt engagemang hos personalen, det känns tryggt tycker jag, säger hon.

Vide är yngst i en syskonskara på tre. Storebröderna Love, i trean och Lukas i sexan, är kvar på Kullaviks Montessoriskola.

– Vi föräldrar lär ju känna och stöttar varann eftersom det blir så många år ihop. Och är det något på skolan så upplever jag att de alltid är duktiga att lyssna och ta tag i saker, jag är väldigt nöjd med att ha barnen här, säger Sofia Sjöblom.

LÄS MER:Föräldrarna protesterar mot skolflytten: ”Strider mot lagen”

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS