Basketklubbens dröm – en utebana vid Kungsmässan: ”En Jerebko-plan”

Basketklubben Onsala Pirates vill bygga en fullstor uteplan granne med Kungsmässan och döpa den efter storspelaren Jonas Jerebko, med nära band till Pirates. Satsningen ska frigöra träningstider och öka folklivet i stadskärnan.
– Kan Malmö ha en Zlatan-plan så kan vi ha en Jerebko-plan, säger klubbens Martin Wendelbo.

ANNONS

Onsala Pirates bildades för bara några år sedan och har på den korta tiden satt Kungsbacka-basketen på kartan. Damlaget spelar i division 1, klubben har runt 370 aktiva spelare med licens och basketskolan för de minsta är välbesökt.

Men, som för alla föreningar är det ett problem att få tillgång till halltider.

Basketplan utomhus

Nu vill Onsala Pirates bygga en utomhusbana med fullmått och professionella spelunderlag. Klubben har fått med sig storsponsorn Aranäs Fastigheter på att hitta en lämplig plats och just nu ritar klubben på en markyta granne med Kungsmässan, mitt emot nya lekparken.

– Det var Aranäs som kom med förslaget och visade oss den här helt fantastiska platsen. Idag ligger det en liten parkering där, men för oss är den här platsen närmast perfekt. Med en uteplan skulle vi kunna träna utomhus från maj till i alla fall oktober och det skulle frigöra mängder av halltider under det halvåret, konstaterar Martin Wendelbo.

Fullmått och godkänt underlag

Förebilden finns i bland annat Ludvika, som har en central anläggning där ungdomar och andra tränar och spelar basket utomhus.

– Det var där vi fick idén och tänkte att ’kan Ludvika så kan vi’.

Projekteringen handlar om att bygga en uteplan med fullmått, godkänt golvunderlag och professionella korgar. Finansieringen hoppas klubben lösa med bidrag från RF, Riksidrottsförbundet, men också från sponsorer lokalt, på hemmaplan.

– Sedan behöver den naturligtvis stängslas in så vi inte får ner basketbollar i Kungsbackaån, men vi tänker att en uteplan med basketspel skulle bli ett jättebra komplement till den nya stora lekplatsen på andra sidan ån. Och den skulle absolut bidra till folklivet. Tänk vad trevligt en sommarkväll när en massa ungar tränar basket här, säger Wendelbo.

Jerebko en inspiratör

Dessutom hoppas klubben att få med sig basketlegenden och tidigare NBA-namnet Jonas Jerebko på tåget. Storspelaren, med tio proffssäsonger i NBA bakom sig, bodde i flera år i Kungsbacka och hade under den tiden nära band till klubben. Han tränade ibland tillsammans med klubbens talanger och fungerade både som inspiratör och förebild för ungdomarna. Och det var Jerebko som i somras invigde Pirates och Aranäs samarbete kring en anläggning för spontanbasket i kvarteret Valand.

Anläggningen med utebanan vid Kungsmässan kräver ett tillfälligt bygglov, men om det beviljas så är tanken att koppla in storspelaren på projektet.

– Ja, Malmö har ju en hel fotbollsanläggning som är döpt efter Zlatan. Självklart hoppas vi i så fall få uppkalla vår nya utomhusplan efter Jonas Jerebko, säger Martin Wendelbo.

LÄS MER:Pirates damer siktar på basketligans finrum: ”Ska kännas som NBA i Kollahallen”

LÄS MER:Hallbristen är ett faktum för föreningarna: ”Kommunen har inte hängt med”

LÄS MER:Basketspelaren Sofie Lundberg berättar om sin ortorexi

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS