Barnens mardrömsresa efter skolbussens nya rutt: ”Får stanna hemma”

Ny termin – nya skolbussturer. Till barnen i nordöstra Åsa kom ingen skolbuss i morse. De är från och med nu hänvisade till linjebuss 732, längs med gamla E6. En alternativ bussrutt skulle ta 40 minuter – för sex kilometer.
– Vi har inte fått reda på varför, säger Karl Gustavsson, som är förälder till barn som drabbats.

ANNONS
|

I våras skickades ansökningarna om skolskjuts in som vanligt, av föräldrar runt om i kommunen. Barnen i området Dotetorp i nordöstra Åsa beviljades, som vanligt, skjuts till i första hand Åsa Gårdsskolan. Men när en av föräldrarna tittade närmare på beskedet insåg hon att beslutet nu gäller linjebuss, istället för skolbuss.

Barn missade bussen

Skolbuss 7, som plockat upp barnen runt 07.15 varje vardagsmorgon de senaste åren, skulle inte längre stanna. Men detta har inte kommunicerats tydligt, säger föräldrarna.

Några väntande barn blev under tisdagen upplockade av förbipasserande familjer, efter att ha missat ändringen av rutten.

– Jag ringde även till skolan, och de var inte heller informerade, i alla fall inte på expeditionen, säger Karl Gustavsson.

ANNONS

Åktur på 40 minuter

Tidtabellen för buss 7 visar att sträckan visserligen går via Dotetorpsvägen, men då redan klockan 06.55, för att sedan köra mot Österbyn och Ringvägen, för att plocka upp barnen på Ölmanäs, innan den åker vidare mot Åsaskolan och till sist Åsa Gårdsskolan klockan 07.36. Det innebär en åktur på drygt 40 minuter, för en sträcka på cirka sex kilometer.

Begränsat antal skolbussar

Frida Byrsten är verksamhetschef för myndighet och stöd och ansvarig tjänsteperson på Kungsbacka kommun. Hon har under dagen uppmärksammats på föräldrarnas missnöje.

Att åka en buss som går drygt en timme innan skolan börjar och som tar 40 minuter. Vad anser du om det?

– Det kan tyvärr ta ett tag att åka skolbuss eftersom vi har ett begränsat antal, säger hon.

Men är det rimligt att åka 40 minuter för att ta sig sex kilometer?

– Nu åker de ju inte den bussen, så det är svårt att svara på den frågan. Men vi ser över ärendet, säger Frida Byrsten.

Ska gå längs mörk väg

Det är alltså inte buss nummer 7 som gäller för Dotetorpsbarnen numera. De ska hädanefter åka buss 732, som går från Kungsbacka till Åsa, via gamla E6. Det innebär en promenad på upp till tre kilometer. Vägen har ingen ordentlig vägren, och saknar belysning. I området finns både företag och bondgårdar som genererar lastbilar och annan tung trafik.

ANNONS

– Det är inte tal om att släppa ut barnen på den vägen, säger Andrea Wallroth vars yngsta barn är tio år.

Oupplyst väg mot bussen

Samtliga föräldrar som protesterar över beslutet är överens om att det inte är aktuellt att släppa ut skolbarn ensamma mot stora vägen, framförallt inte i mörker. De beskriver den kurviga landsvägen som kolsvart, under dygnets mörka timmar.

– Vi måste gå vidare med det här. Vi har inget att välja på. Alla kan inte köra sina barn både kväll och eftermiddag. I värsta fall får barnen vara hemma från skolan, fortsätter Andrea Wallroth.

”Kan bli fel ibland”

Hur barnens resor till och från skolan kommer se ut är alltså inte klart. Från kommunens håll verkar man ha börjat tveka på sitt beslut.

– Vi håller på att titta på detta just nu, vi har fångat upp föräldrarnas åsikter för att se om vi kan göra något åt detta, säger Frida Byrsten.

Är det rimligt att barnen ska gå två, tre kilometer i mörker ut till gamla E6 där det kör mycket tung trafik?

– Det är det vi håller på att se över, vi är inte klara med det. Kungsbacka kommun är ett stort område och det kan bli fel ibland. I så fall får vi rätta till det. Men vi behöver titta klart på ärendet.

ANNONS

LÄS MER:Förskolan utsatt för ständigt sabotage: ”Någon ska bli skadad”

LÄS MER:Valpen Max tog tåget från Lindome till Kungsbacka – på egen hand

LÄS MER:Elev ofredad vid skola i Kungsbacka

ANNONS