Befolkningen ökar i Kungsbacka kommun men trots det är barnafödandet det lägsta på fem år. Arkivbild.
Befolkningen ökar i Kungsbacka kommun men trots det är barnafödandet det lägsta på fem år. Arkivbild. Bild: Helené Furness

Barnafödandet i Kungsbacka det lägsta på fem år – men befolkningen ökar

Det var fem år sedan det senast föddes så få barn som under 2022 i Kungsbacka kommun, visar ny statistik från SCB. Men den totala folkmängden ökade med flera hundra personer förra året.

ANNONS
|

I Kungsbacka kommun föddes 742 barn under år 2022. Senast det föddes färre barn var 2017. Då föddes 731 barn i kommunen.

Även i riket minskade barnafödandet förra året. Totalt föddes 104 734 barn i fjol, vilket är 9529 färre barn än år 2021.

– Det är en minskning med 8,3 procent. Senast det föddes färre barn i Sverige var 2005, säger Lovisa Sköld, befolkningsstatistiker på SCB, i ett pressmeddelande.

Flera faktorer kan påverka

Barnafödandet i landet har historiskt sett påverkats bland annat av det ekonomiska läget, utbildningsnivå, arbetslöshet och förändringar i familjepolitiken, enligt SCB.

– Det är svårt att säga exakt vilka faktorer som ligger bakom det minskade barnafödandet under 2022. Men vi ser att antalet födda barn per kvinna minskar bland både Sverigefödda och utrikesfödda kvinnor, säger Lena Lundkvist, demograf på SCB, i pressmeddelandet.

ANNONS

Förklaringen: Inflytt till Kungsbacka kommun

Trots att barnafödandet var lägre under 2022 än på flera år så ökade befolkningen i Kungsbacka med 500 personer (0,6 procent) jämfört med år 2021. Enligt SCB:s senaste mätning bor det nu 85 801 personer i kommunen.

– Det är framför allt inflyttningen som gör att folkmängden i Kungsbacka ökar jämfört med året innan. 3 974 personer flyttade dit under förra året, medan 3 572 flyttade därifrån. Trots de relativt låga födelsetalen var det fortfarande fler som föddes än som dog i kommunen, säger Lovisa Sköld.

Ökning i Halland och landet

Totalt sett i Hallands län så ökar antalet invånare i alla kommuner förutom Hylte. Den största ökningen har skett i Varbergs kommun. Där ökade befolkningen med 1,7 procent.

I hela Sverige är befolkningen 10 521 556 invånare, enligt den senaste statistiken. Det är en ökning med 0,7 procent jämfört med år 2021.

– Att befolkningen i Sverige ökade förra året förklaras till viss del av att det föddes fler än det dog, men främst av att det invandrade fler än det utvandrade, säger Lovisa Sköld.

LÄS MER:Kungsbacka får noll av region Hallands konststipendier

LÄS MER:Här finns sommarjobben för unga i Kungsbacka

LÄS MER:Titta in i Kungsbackas finaste hus: ”Vi trivs jättebra”

ANNONS