Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/11

Barn och unga med intellektuell funktionsnedsättning lär sig att cykla

På Tingbergsvallen i centrala Kungsbacka lär sig barn och unga med intellektuell funktionsnedsättning att cykla tvåhjuling. ”Jag kan cykla” heter projektet som handlar om att sprida rörelseglädje och skapa samma förutsättningar för alla.

Under tisdagsförmiddagen öppnade himlen sig och regnet öste ner i Kungsbacka. Åskan hängde i luften och mörka moln hotade. Men det var inget som hindrade några glada barn och unga som hade tagit sig till Tingbergsvallen för att lära sig cykla tvåhjuling. De allra flesta hade klätt sig efter vädret och hade på sig regnställ från topp till tå och skulle bestämt ge sig ut på banan. Men innan de fick göra det drog ledarna igång musiken och barnen radades upp på läktaren för att delta i uppvärmningen. Händer viftades i luften i takt med musiken och det syntes några glada leenden.

LÄS MER: Hopp, lek och träning för fyrbenta och tvåbenta kompisar

När det sedan var dags för barnen att lära sig cykla följde en till två ledare med och stöttade dem när de började trampa igång. Föräldrarna satt på läktaren och peppade sina barn, medan några stod vid sidan av och filmade när cyklisterna susade förbi. ”Titta jag kan cykla” sa en av deltagarna med ett stort leende på läpparna och alla började applådera.

– Det är den här glädjen och stoltheten man får se här. Man blir så otroligt lycklig själv, säger, Bengt Lyngbäck, projektledare för ”Jag kan cykla”.

Begnt Lyngbäck.
Bengt Lyngbäck är projektledare för ”Jag kan cykla” och han tycker att det är viktigt med rörelseglädje för alla. Bild: Sanna Puoskari

Alla barn och unga lär sig inte att cykla

Arrangemanget är ett treårigt projekt som grundades av FUB Stockholm, en intresseorganisation som arbetar med barn och unga med intellektuell funktionsnedsättning. Själva syftet är att testa en metod som har funnits i USA sedan flera år tillbaka och handlar om att lära alla barn och unga att cykla.

– I skolan lär man sig många olika färdigheter och de allra flesta kan cykla, men det vi har sett är att det inte är många med intellektuell funktionsnedsättning som får lära sig det. Vi vill att det här ska vara en positiv förstärkning och vi försöker jobba med det barnen kan och pratar sällan om det som inte fungerar, säger Bengt Lyngbäck.

LÄS MER: Ulrik Munther spelade på hemmaplan - berättar om uppväxten i Kullavik

Under tidens gång har projektet etablerat sig och bland annat letat sig ner till Göteborg och under veckan håller de till i Kungsbacka fram till fredagen.

– Det handlar om att vara i rörelse och att få den här samhörigheten. Vi har samarbetat med Stockholm och hjälpts åt för att få allt att rulla. Vi är jätteglada över att de kunde komma hit till Kungsbacka, säger Kerstin Tegnér, ordförande för FUB Hallands län.

– Det finns inte alltid någon rak väg för alla barn och unga. Mitt barnbarn är med här nu under dagen och det känns jätteroligt att man kan få vara med och ge något tillbaka, säger Peo Borg, som också är med och visar sitt engagemang.

Kerstin Tegnér och Peo Borg.
Kerstin Tegnér och Peo Borg är på plats under tisdagen och visar sitt engagemang. Bild: Sanna Puoskari

”Ett jätteroligt initiativ”

Under förmiddagarna är det två grupper på plats med åtta cyklister i vardera och varje grupp får 90 minuter till godo. Ulrika och Thea Widepalm är med under tisdagen och har åkt ända från Halmstad för att ta sig till Kungsbacka och Tingbergsvallen. Thea har precis varit ute och cyklat en vända och sätter sig ned för en liten matpaus från regnet.

– Jag gillar inte när det regnar, säger Thea.

– Vi var här igår också, men idag är det nog lite svårare när det regnar. Men det här är ett jätteroligt initiativ, säger mamma Ulrika.

Ulrika och Thea Widepalm från Halmstad är på plats i Kungsbacka under tisdagen. Thea har precis varit ute och cyklat en vända. Bild: Sanna Puoskari
Ulrika och Thea Widepalm från Halmstad är på plats i Kungsbacka under tisdagen. Thea har precis varit ute och cyklat en vända. Bild: Sanna Puoskari

Det är första gången ”Jag kan cykla” är på besök i Kungsbacka – men FUB Hallands län hoppas att de kan anordna fler cykelläger framöver.

LÄS MER: Tiktok-stjärnan från Kungsbacka: ”Jag har fått mordhot”

– Nästan alla som har varit här har tyckt att det är roligt och det här är ett projekt som vi sannolikt kommer ha nästa år också. Det har inte varit några problem nu i år, det enda som vi fick till oss var att vi behövde ordna en lokal själva, säger Kerstin Tegnér.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.