Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Bada vid privat mark – det här gäller

Fler stannar hemma även denna sommar och det märks inte minst vid många av Kungsbackas badplatser, där det tidvis är trångt.
Men om du vill söka dig till mer avskilda platser – får du bada var som helst då? Kungsbacka-Posten reder ut var du får ta dig ett dopp.

Just nu är det riktigt varmt i Kungsbackas badplatser – vid den senaste mätningen var temperaturerna i badplatserna över 20 grader. Men om du inte är sugen på att trängas bland andra badgäster och vill söka dig bort från den mest folktätaste stranden – vad gäller egentligen då?

Naturvårdsverket har under de senaste två åren fått fler frågor om allemansrätten och var man får bada.

– Även denna sommar ser vi en ökning på den typen av frågor, säger Malin Almquist naturvårdshandläggare på Naturvårdsverket.

LÄS MER: Full rulle på Vita Sand i helgen: ”Vi slog tidernas rekord”

Här får du bada

Det korta svaret på var du får bada är i stort sett överallt, tack vare allemansrätten. Vid havet, sjöar eller andra vattendrag gäller generellt strandskydd som syftar till att ge allmänheten tillgång till stränder och att bevara goda livsvillkor för djur och växtliv.

Så vill du slippa trängseln vid allmänna badplatserna – leta dig helt enkelt fram till ett mer privat ställe.

– Allemansrätten är väldigt stark och gör det möjligt för alla att få tillgång till att bada oavsett vem som äger marken, säger Malin Almquist.

Men det finns ändå vissa regler att förhålla sig till.

LÄS MER: Poppis med simskola på Vickans badplats under sommaren

Exempelvis får du inte bada precis i anslutning till en privat tomt.

– Man får bada i princip på alla stränder så länge man är bortanför hemfridszonen, så den som bor där ska kunna få vara i fred, säger Malin Almquist.

Det innebär exempelvis att du tillfälligt får lägga till vid en brygga och bada där, så länge du inte stör eller är i närheten av bostadshus med hemfridszon. Om ägaren kommer och vill utnyttja sin brygga, måste du respektera det.

Skyltar med privat område

Hemfridszonen varierar också beroende på vad det är för område det handlar om och vilka naturliga förutsättningar och traditioner det finns på platsen.

– Det beror på landskapet och går inte att ange ett generellt mått på hemfridszon, men ett fiskeläge på kusten har ofta en liten hemfridszon, medan ställen där det är glesare mellan husen i regel har en större hemfridszon.

LÄS MER: Lukas och Moa förhindrade storbrand: ”Det var väldigt rökfyllt”

Vid vissa stugor är det också vanligt att det står skyltar att området är privat – vilket är något som inte alltid stämmer.

– Generellt bör man respektera förbudsskyltar men känns skylten obefogad och hindrar allmänheten från ett område som borde kunna vara allemansrättsligt tillgängligt, kan det vara värt att höra med kommunen om skylten är uppförd lagligt. Man måste ansöka hos kommunen och ha goda skäl för att stänga ut allmänheten och det bör vara ganska svårt att få ett sådant tillstånd, säger Malin Almquist.

Det säger allemansrätten – här får du bada:

  • Generellt strandskydd gäller vid havet, alla insjöar och vattendrag. Strandskyddet syftar till att ge allmänheten tillgång till stränder och att bevara goda livsvillkor för djur och växtliv – det betyder att du får bada i stort sett var som helst.
  • Att tillfälligt förtöja eller bada vid en brygga som ligger utanför en tomt är tillåtet. En förutsättning är dock att den som äger bryggan inte blir hindrad från att använda sin brygga.
  • Hur tar du dig till badstället? Du får inte gå över någons tomt, växande gröda eller plantering eller köra med bilen där det inte finns någon väg.

Källa: Naturvårdsverket

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.