Gert Wingårdh är arkitekt och programledare, han menar att fenomenet man cave kan ha att göra med att svenskarna får det bättre ställt.
Gert Wingårdh är arkitekt och programledare, han menar att fenomenet man cave kan ha att göra med att svenskarna får det bättre ställt. Bild: Jonas Lindstedt

Arkitekten Gert Wingårdh om man caves

I takt med att svenskarna blir rikare, blir också bostäderna större. Det kan vara en av anledningarna till att fenomenet man caves brer ut sig, menar stjärnarkitekten och programledaren Gert Wingårdh.
– Några steg upp i behovstrappan kommer kanske behovet att särodla sina intressen och skapa rum för det, säger han.

ANNONS
|

Fenomenet man cave är ungefär vad det låter som – en ”grotta” för mannen. I moderna hem kan det vara ett rum i källaren, en friggebod eller garage. Syftet med rummet är att det är till för mannen och hans intressen.

Stjärnarkitekten och programledaren Gert Wingårdh har själv ingen man cave, och har aldrig ritat en heller. Men i tv-programmet Husdrömmar som han leder tillsammans med Anne Lundberg har han stött på fenomenet.

LÄS MER:Parets drömhus i Åsa vann arkitekturpriset: ”Fantastiskt kul”

– Det har varit varma och tillåtande relationer tycker jag. Det kanske är något kärleksfullt i att man vill låta varandra ta plats, säger han.

Fenomenet kan ha sin grund i att svenskarna bor allt större.

ANNONS

– På ett djupare plan kan man se på det som att svenskarna blir rikare och rikare, vilket gör att vi bor på större ytor, våra hem blir större. Och några steg upp i behovstrappan kommer kanske behovet att särodla sina intressen och skapa rum för det, tänker jag.

Grund i gamla könsroller

Att det är just mannen som får ett eget rum för sina intressen kan ha att göra med gamla könsroller, menar arkitekten.

LÄS MER:Titta in i 1800-talsvillan – byggd av timmer, blålera och kärlek

– Man lever kanske kvar i könsrollen att kvinnan bestämmer mer om hemmet, det kan jag nog tycka att jag hör då och då. Kanske inte hos mina kunder men hos paren i tv-programmet kan jag se den tendensen. Då blir man caven en kontrast till det, ett eget utrymme. ’Här bestämmer minsann jag’, liksom. Men då är det alltid skämtsamt formulerat. Om det sen är så låter jag vara osagt.

Hur får man till en riktigt snygg man cave?

Den klassiska bilden av en man cave är ett rum med stora skinnfåtöljer, tv-skärmar, pokaler och sportattiraljer av olika slag. Hur ska man då tänka för att få till en riktigt snygg man cave? Gert Wingårdh har trots sin långa erfarenhet inget svar på den frågan.

LÄS MER:Här förverkligar de sitt drömhus i Kungsbacka

– Ja du, vad är snyggt? Av de jag har sett är alla lite mörka med skotsk whisky, tartanmönster och quiltade textilier och så där. Jag har också sett musiker som haft behov av ett ljudisolerat rum som också tenderat till det mörka. Men det får var och en bestämma. Varför det blir mörkt kanske för att det är en kontrast till ljust och fräscht, hade trenden varit mörkt kanske man cavsen i stället varit ljusa.

ANNONS

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS