Aranäselever höll insamling för Ukraina: ”Alla kan göra något”

Under lunchen fylldes Aranäsgymnasiet av musik när IB-eleverna ordnade en insamling till Röda Korset i Ukraina. Fika hade bakats i mängder och såldes till förmån för insamlingen.
– Alla kan göra någonting. Även om det kanske inte blir jättemycket blir det ändå någonting, varje liten del räknas, säger eleven Judith Gavare.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeMölndal|

Det har gått två veckor sedan Ryssland invaderade Ukraina och kriget pågår fortfarande. Över en miljon människor har tvingats på flykt och enligt flyktingorganet UNHCR väntas fyra miljoner flyktingar från Ukraina de kommande månaderna.

På initiativ från eleverna som läser IB-programmet, International Baccalaureate, på Aranäsgymnasiet anordnades en insamling på gymnasieskolan under torsdagen. Eleverna höll själva i en musikkonsert under lunchen och sålde samtidigt fika för att få in pengar till Röda Korset.

– Hela IB-programmet har bidragit på olika sätt, antingen med att hjälpa till att baka eller vara med under konserten. Vi har ett ämne som heter Cas, creativity, acitivity och service som handlar mycket om att försöka göra världen till en lite bättre plats, säger läraren Erik Hirmas.

”Behöver allt stöd de kan få”

Ett bakverk kostade tio kronor och pengarna går oavkortat till Röda korset i Ukraina. Under skoldagen lyckades de samla ihop 4 000 kronor. Ludvig Bell, Sebastian Engstrand och Nima Sanaei som går andra året hade bakat kakor och gjort lemonad.

– De behöver allt stöd de kan få, det här är det minsta vi kan göra. Det händer väldigt nära oss och vi måste göra någonting, säger Ludvig Bell.

– Det kanske inte är så mycket vi samlar in men allting kan hjälpa, säger Nima Sanaei.

Vid lunch går Sebastian Engstrand upp på scenen som byggts upp och presenterar insamlingen och IB-programmet. Först på scen är Judith Gavare på piano och Kay Schele som sjunger ”When the children cry” med White Lion.

– I min gamla klass i Tokyo hade jag flera klasskompisar från Ukraina och de har massa släkt och familj kvar i Ukraina. Man vill bara gråta när man tänker på det för de vill ju kunna träffa dem igen, säger Kay Schele.

Pratar mycket om kriget i skolan

– Man känner ju med befolkningen i Ukraina. Alla kan göra någonting. Även om det kanske inte blir jättemycket blir det ändå någonting, varje liten del räknas, säger Judith Gavare.

De pratar mycket om kriget med sina klasskompisar och med lärarna.

– Det är sorgligt, Ukraina gjorde ingenting för att provocera Ryssland. Folk borde donera det man kan, även om det bara är en krona, och försöka göra någonting i alla fall så att de som är kvar i Ukraina och de som flyr får skydd och mat, säger Kay Schele.

LÄS MER:Röda Korset: ”Logistisk utmaning med hjälp till Ukraina”

LÄS MER:Rickard tillbaka från ukrainska gränsen: “Man vill bara lägga sig ner och gråta”

LÄS MER:Ikea i Kållered skänker gosedjur och filtar till drabbade i Ukraina

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS