Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Appear37 höll graffitiskola i kvarteret Valand

Adam Algotsson är känd som taggen Appear37, som syns på muralmålningar runt hela Västsverige. Under Konstveckan höll han workshop och lärde ut sin teknik till unga graffitimålare i Kungsbacka.
– Det viktigaste är att våga, då blir det bra till slut, var hans tips till de unga besökarna.

Satsningen var en del av Kungsbackas Konstvecka och Adam Algotsson ställde upp sprayburkarna inne på grönytan i kvarteret Valand. Där fick unga workshopbesökare chans att utveckla sina graffitiskills under överseende av den namnkunniga artisten. Som Appear37 har han gjort sig ett namn över hela Västsverige. Han har bland annat målat en gigantisk mural åt Västlänksbygget, i Kungsbacka har han färgsatt innerstadens elskåp och hans arbete syns också i gångtunneln mot Fors.

LÄS MER: Konstnär och skolelevers verk till tunnel i Hålabäck

Många goda tips

På workshopen delade han med sig av sina bästa råd till unga som vill måla graffiti.

– Var inte rädd, våga testa, ingen är bra första gången. Och i början – härma dem du gillar, då lär man sig mycket och det blir lättare att utveckla en egen stil. Och våga måla fult, då blir det bra till slut, berättar Adam Algotsson.

LÄS MER: Anna hittade vägen tillbaka med hjälp av konsten

Han betonar också att övning ger färdighet.

– Öva lite varje dag och sätt en skiss på papper först. Använd billigt papper, då kan du göra hundra skisser innan du tar fram sprayburken.

Täta overaller

Och deltagarna var snabba med att rigga på skvättsäkra overaller och munskydd. Sedan fick de gå loss på målarpapperet som sponsorn Aranäs fastigheter satt upp. Algotssons jobb var att följa de unga målarnas arbete, och gå in med tips och goda råd när det behövdes.

”Bara kör på” var ett av de vanligaste uppmuntrande tillropen som hördes under workshopen. Och det gäller att använda det stora tilltalet när man målar graffiti, påminde Adam.

– Jag vill inte se något vitt från bakgrunden, på med mera färger.

Stänger ute världen

Filip Olsson, 11 år från Onsala, var en av de entusiastiska unga graffitimålarna. Hemma har han målat sedan han var nio, och han var minst sagt nöjd efter mötet Appear37.

– När jag målar kommer jag in i ett flyt, jag stänger av allt på utsidan och lyssnar på hiphop i hörlurarna. Det roliga med att måla graffiti är att du kan göra nästan vad du vill, det blir ändå alltid något bra till slut, förklarade Filip Olsson efter workshopen.

LÄS MER: Jättelika stenskulpturer till Kungsbacka torg: ”En överraskning”

Kan sparas

Allt arbete sprayades direkt på papper, som sedan plockas ner, torkas och rullas ihop. Aranäs fastigheter utesluter inte att veporna med graffitikonst dyker upp som utsmyckning i något annat sammanhang.

LÄS MER: Karolina Palmér satsar internationellt med sin konst

– Vi sponsrar Konstveckan och den här workshopen för att konsten är en viktig del av kvarteret som nu byggs och växer fram. Valand ska stå för kreativitet, och där ska finnas något för alla – det gäller ungdomar också, säger Irene Haslebrekk som jobbar med kvarteret Valand på Aranäs fastigheter.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.