Planeringen av det alternativa samhället pågår för fullt. ”Nästa höst hoppas vi att vi kan vara igång”, säger Sanna Scholander.
Planeringen av det alternativa samhället pågår för fullt. ”Nästa höst hoppas vi att vi kan vara igång”, säger Sanna Scholander. Bild: Mia Sandblom

Antivaxxarnas planer fortskrider: ”Vi ska ansöka om att starta skola”

Planerna på ekobyn som den kända antivaxxaren Maneka Helleberg och hennes vänner ligger bakom börjar nu realiseras. Sanna Scholander, en av personerna bakom projektet, berättar om planerna för Kungsbacka-Posten.
– Vi ska definitivt vara självförsörjande, säger hon.

ANNONS
|

Kungsbacka-Posten har tidigare skrivit om att en grupp med en alternativ livsstil letar efter en plats att bygga en självförsörjande ekoby att leva i. Några av dessa personer har varit aktiva i vaccindemonstrationerna i Stockholm. Men de första försöken att få tag på tomt gick inte i lås. Markägaren sa nej när han fick höra om planerna.

Deras förberedelser går dock vidare. Sanna Scholander är en av de drivande i projektet med ekobyn, och hon berättar att de jobbar på att köpa loss mark i skogen i närheten av Fjärås, men att det ännu inte är säkert att det är där byn kommer anläggas.

ANNONS

Ett samhälle i skogen kring Lygnern

– På marken vi har tittat på finns lokaler för förskola och skola, så det är bara att köra igång. En liten skola alltså, men vi är öppna för att det ska växa och bli större. På sikt vill vi ha egen friskvård och äldreboende där, ett eget samhälle dit alla är välkomna.

Det behövs mycket folk för att driva ett samhälle, men det finns ingen brist på tänkbara invånare säger Sanna.

– Nej, det finns gott om intresserade och kunniga människor. Många flyttar utomlands, där det finns etablerade byar, men jag kan inte det på grund av min familjesituation och jag gillar att jobba lokalt.

Sanna Scholander berättar att hon själv alltid bott i skogen och att det är självklart att fortsätta göra det.

– Vi lär oss väldigt mycket som jag känner är oviktigt i skolan idag. Däremot har vi ingen koll på hur vi tar hand om jorden och bygger en hållbar planet där vi människor kan leva utan att tära på planeten.

LÄS MER:Företagaren från Kungsbacka låg bakom coronaprotesten: ”En seger”

Ett steg längre än Waldorf

Skolan i den tänkta ekobyn kommer om Sanna Scholander får som hon vill, inte vara som den svenska kommunala skolan. Den kommer ha en annan profil.

– Ja. Om man tänker Waldorf, fast ännu mer.

ANNONS

Waldorfpedagogiken har funnits i över 100 år, och förekommer i många länder. Den lägger stor vikt vid att barn lär sig genom att iaktta och härma, och bygger på barns nyfikenhet och fantasi. I Sverige har pedagogiken kritiserats sedan SVT i våras sände dokumentären ”De utvalda barnen”, gjord av en före detta elev till en Waldorfskola i Järna.

– Jag vill inte säga att den ska vara extrem, för det är inte extremt, det är att gå tillbaka till våra rötter och lära ut våra förfäders kunskap om jorden, säger Sanna Scholander.

LÄS MER:Konstutställningen med inspiration ifrån västkusten: ”Havet ger mig lugn”

Söker medveten dagmamma

Målet är alltså en förskola och skola, men det tar tid att starta en sådan verksamhet. Inte förrän i vinter hoppas man på att kunna skicka in ansökningarna om att få bedriva skolverksamhet. Därför söker Sanna och hennes vänner tills vidare en dagmamma som passar in i livsstilen. På Facebook efterlyser de en ”medveten” dagbarnsverksamhet i området mellan Kungsbacka, Fjärås och Åsa. Vissa specifika krav spaltas upp. Förutom djupt intresse för barn och kommunikation så ska dagmamman ha intresse för giftfri mat och erbjuda en verksamhet utan strålning och kemikalier.

Sanna Scholander arbetar med att föreläsa om vatten. Hon dricker själv inte vanligt vatten, utan föredrar electrolytes reduce water som hon menar är hälsosammare.
Sanna Scholander arbetar med att föreläsa om vatten. Hon dricker själv inte vanligt vatten, utan föredrar electrolytes reduce water som hon menar är hälsosammare. Bild: Mia Sandblom

Har ni hittat några lämpliga kandidater?

– Nej, det var en chansning, men det är ett sätt att nå ut till fler också.

ANNONS

Sanna förklarar vad hon menar med en strålningsfri verksamhet. Hon är kritisk till att det blivit normaliserat att vistas i närheten av 5G, strålning, routers och mobiltelefoni.

Men du använder själv mobiltelefon.

– Jag jobbar online, men jag tycker att man ska tänka på att det inte blir för mycket skärmanvändning och varva det med utelek och att läsa en bok. Det blir mer och mer och mer, och det blir som att vi lever i en mikrovågsugn, för det är på väldigt få ställen det kan försvinna ut i atmosfären.

Ni vill också att verksamheten ska vara fri från kemikalier. Många använder ju en del kemikalier i hemmet. Är det inte ok?

– Vi säger inte ”det där är inte ok”. Vi vill väcka frågan, för det handlar mycket om okunskap. Till exempel sköljmedel, det används bara för att det ska lukta gott, men det skapar enormt mycket allergier. Diskmaskinstabletter läcker ut kloroform som vi andas in. Jag diskar bara med vatten hemma.

Går det att få en vanlig dagmamma att tänka såhär, eller söker ni någon som tillhör er grupp?

– Gärna någon som redan kan detta, för när vi sätter våra barn där så ska vi inte behöva tänka på det. Men vi är öppna för att introducera folk för den här livsstilen om de har ett intresse och delar våra värderingar.

ANNONS

Sanna Scholander berättar att hon utsätts för påhopp och mobbing när hon skriver om sin livsåskådning i sociala medier, men har ändå bestämt sig för att vara öppen.

– Jag förstår att folk triggas när vi ifrågasätter deras livsstil, men vi vill inte bråka. Jag har inte stött på lika mycket kritik som Maneka, hon är mer känd. Folk svartmålar oss. Men jag vill nå ut, och jag vill få stopp på pajkastningen.

Vad är din dröm för framtiden?

– Att när min dotter är vuxen så har vi ett system där alla jobbar tillsammans och har ett driv att föra vidare hur vi tar hand om den här planeten. Och att vi samarbetar allihop tillsammans. Här i Kungsbacka till exempel, har vi så mycket gräsmattor. Vi kan odla överallt och bli mer självförsörjande istället för att skeppa allt över världen. Och istället för att skriva ut mediciner för allt så bör man undersöka vad orsaken är.

Tänker du att ekobyn ska vara självförsörjande också?

– Ja, definitivt. I den mån det går. Det finns förlorad kunskap om hur man förvarar saker under vintern. Tar man tillbaka den kunskapen så behöver det absolut inte vara svårt, säger Sanna Scholander.

ANNONS

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS