Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tommy Rydfeldt har tagit emot ett mejl från en grupp som kräver att vaccinationerna upphör i samtliga åldersgrupper.  Bild: Mats H Ljungqvist
Tommy Rydfeldt har tagit emot ett mejl från en grupp som kräver att vaccinationerna upphör i samtliga åldersgrupper. Bild: Mats H Ljungqvist

Antivaxxare mejlar politiker – kräver att covidinjektionerna upphör

Regionpolitikern Tommy Rydfeldt (L) är en av de som fått mejl från Bota Sverige, gruppen som säger sig vilja bota den svenska desinformationen kring covid-19.
– Jag svarade bara att regionen följer rekommendationerna. Jag orkar inte gå in i debatt, säger Rydfeldt.

Gruppen Bota Sverige skriver på sin hemsida att de skickat ett brev till landets regioner, myndigheter och smittskyddsläkare, där de kräver att covidinjektionerna omgående upphör.

LÄS MER: Företagaren från Kungsbacka låg bakom coronaprotesten: ”En seger”

Munskydd fungerar inte

I brevet menar gruppen bland annat att WHO:s definition på pandemi sedan 2009 är diffus, att munskydd inte fungerar för att begränsa spridning av luftvägsvirus, och att antalet influensafall rapporterades till nära noll under vintern 2020/2021.

D-vitamin minskar risken för vård

Gruppen skriver också att D-vitaminintag minskar risken för sjukhusvård vid covid-19 och som behandling föreslås läkemedel som inte är godkända i Sverige. I brevet som undertecknas av tre läkare, en sjuksköterska och en biomedicinsk analytiker beskrivs vaccinationen som en forskningsstudie liknande de medicinska experiment som judar utsattes för i Nazityskland. Vaccinpass beskylls för att vara en ingång till apartheid.

Tommy Rydfeldt är 1:e vice ordförande i regionens hälso- och sjukvårdsutskott, och har fått brevet och han blev inte förvånad över meddelandet.

LÄS MER: Antivaxxarnas planer fortskrider: ”Vi ska ansöka om att starta skola”

”Finns stor risk att någon tror på dem”

– Nej. Jag vet ju att det finns motståndare. Jag respekterar att de har en egen åsikt, och det är upp till var och en att ta beslut om att vaccinera sig. Det är en annan sak att sprida lögner, det finns stor risk att någon tror på dem, säger han.

Har du läst deras ståndpunkter?

– Ja, och det är en blandning av sanningar och lögner. En del saker är väldigt svåra att kontrollera om man inte är insatt.

Så de kan ha rätt i en del fakta?

– Ja. Till exempel att antalet fall av säsongsinfluensa i vintras var nära noll. Men det är en följd av rekommendationer av hygien och avstånd och så vidare.

Annan information som framgår i brevet kanske är svårare att bemöta om man inte är medicinskt utbildad. Blir du osäker?

– Nej. Vi har anställda specialister inom regionen, smittskyddsläkare exempelvis, som vi lutar oss på. Och man kan läsa på vad olika myndigheter skriver.

LÄS MER: Få unga vaccinerade – risk för fjärde våg och restriktioner

Vad är ditt svar till vaccinmotståndarna?

– Jag hänvisar till Folkhälsomyndigheten, regeringen och Socialstyrelsen. Jag svarade bara att regionen följer rekommendationerna. Jag orkar inte gå in i debatt.

Har du fått liknande reaktioner tidigare?

– Nej, tvärtom. Ända sedan vaccineringen startade har jag mött människor som varit frustrerade över att de inte fått vaccinet fort nog. Jag upplevde ett tag att alla ville ha det. Detta är ett undantag.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.