Antalet patienter som behöver sjukhusvård har fördubblats på bara två veckor, meddelar Region Halland i en uppdatering.
Antalet patienter som behöver sjukhusvård har fördubblats på bara två veckor, meddelar Region Halland i en uppdatering.

Antalet covidsjuka på sjukhus har fördubblats – ”Stor risk just nu”

Antalet covidsjuka som kräver sjukhusvård har fördubblats på bara två veckor. Det skriver Region Halland i en uppdatering av läget.
– Det är stor risk att smittas av covid-19 just nu, säger regionens talesperson Johanna Wiechel Steier.

ANNONS
|

Under onsdagen sjukhusvårdas 52 personer på Hallands sjukhus för covid. Fyra av dem vårdas på intensiven och antalet patienter är en fördubbling jämfört med läget för bara två veckor sedan.

Situationen med smittspridning bedöms som allvarlig, men regionen vädjar till hallänningarna att fortsätta med att tvätta händerna, undvika folksamlingar och hålla avstånd.

– Vi vet att det är utmanande att följa de rekommendationer som gäller, men det finns stor risk att smittas av covid-19 i Halland just nu. Undvik att bli sjuk eller att smitta andra och bidra därmed till andras hälsa och mindre belastning på Hälso- och sjukvården, vädjar Johanna Wiechel Steier, kommunikationsdirektör i Halland och talesperson för smittskyddet.

ANNONS

Enligt Folkhälsomyndigheten är nu hälften av alla positiva provsvar som kommer in den muterade så kallade brittiska varianten av coronaviruset. Några säkra svar på om också andra muterade varianter dykt upp finns inte i dagsläget, skriver regionen.

Men allt är inte nattsvart. Allt färre äldre behöver sjukhusvård, i takt med att nästan alla på äldreboenden och 90 procent av alla 80-plussare i Halland fått en första dos vaccin eller en vaccintid bokad.

– Det innebär att den höga smittan ses i yngre åldersgrupper – främst i arbetsför ålder. Det innebär också att de som behöver sjukhusvård nu främst är personer mellan 50-80 år, säger Johanna Wiechel Steier.

Från och med torsdag öppnar också den digitala vaccinbokningen för gruppen 70-plus. De ska kunna boka tid med hjälp av Bank-Id, men exakt när bokningen öppnar meddelas inte för att undvika överbelastning på systemet.

Mats H Ljungqvist

mats.h.ljungqvist@kungsbackaposten.se

ANNONS