Antalet nya fall av covid-19 har sjunkit i Kungsbacka flera veckor i rad.
Antalet nya fall av covid-19 har sjunkit i Kungsbacka flera veckor i rad. Bild: Erika Arnadottir

Antalet coronafall minskar i Kungsbacka – för sjätte veckan i rad

Antalet nya fall av covid-19 fortsätter att minska i Kungsbacka kommun. Sex veckor i rad har kommunen haft en stadig nedgång. Vecka 19 var det 117 som smittats av viruset, jämfört med 142 smittade veckan innan.

ANNONS

För sex veckor sen gjordes toppnoteringen av antalet fall per vecka i Kungsbacka, med 479 nya bekräftade fall. Sedan dess har antalet fall minskat stadigt, under vecka 19 har nu endast 117 nya fall rapporterats in. Det är en minskning från förra veckan med 25 fall jämfört med vecka 18.

Samma minskande trend ses även i Halland och i Sverige i stort. Från att ha haft 775 bekräftade fall vecka 18 är regionen nu nere på 548.

LÄS MER:Det här ska du tänka på innan vaccineringen

Sverige har en minskande spridning av sjukdomen i samhället och antalet inlagda på IVA går ner. Trots detta betonar Folkhälsomyndigheten på dagens presskonferens att det är långt ifrån över.

– I Sverige ser vi en positiv utveckling sedan flera veckor tillbaka, men vi ser inte alls de låga nivåer av smitta som vi hade förra sommaren. Sverige ligger bland de länder i Europa med högst antal fall, vilket vi ser beror på att vi hade en sen tredje våg jämfört med de andra, säger Anders Tegnell, stadsepidemiolog.

God vaccinationstäckning

Fram till vecka 19 är det 41,9 procent som har fått sin första dos vaccin i regionen – och det är närmare 14 procent som fått båda vaccindoserna och är färdigvaccinerade.

I Kungsbacka hade 40,7 procent av invånarna fått minst en dos vaccin vecka 19.

Regionen befinner sig i vaccinationsfas 4 och från och med i onsdags började man vaccinera personer som är 53 år eller äldre. På fredag kommer ytterligare åldersgrupper släppas på, då de som är födda 1970 eller tidigare kan boka tid.

Totalt i Sverige har nu upp till 3 321 495 personer fått minst första dosen vaccin, av dessa har 13 procent också fått sin andra dos.

LÄS MER:Massvaccineringen igång i Tingbergshallen: ”Känns lite som julafton”

Anders Tegnell påpekar att vi kan göra mycket själva för att påverka smittspridningen, men att vaccinationstäckningen samtidigt spelar en viktig roll.

– Vi täcker allt fler i många åldersgrupper. Vi börjar också fylla på med en andra dos hos de äldre vilket ger ett bra skydd mot allvarlig sjukdom. Vissa regioner har även börjat vaccinera ner mot 40-årsåldern, säger han under torsdagens presskonferens.

Så ser coronaläget ut i Sverige

Totalt antal bekräftade fall: 1 055 173

Totalt antal avlidna: 14 351

Totalt antal intensivvårdade: 7 370

Nya bekräftade fall: 3411

Nya dödsfall: 2

Källa: Folkhälsomyndigheten

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS