Anhörig till boende på Ekhaga: ”Hur många avvikelser blir aldrig skrivna?”

Kristina Brännström har sin pappa på det omtalade vård- och omsorgsboendet Ekhaga. Flera gånger i veckan besöker hon sin pappa och dokumenterar mängder av felaktigheter – nu tvivlar hon på den senaste statistiken om boendet.

ANNONS
LocationKungsbacka||

I flera år har Kristina Brännström hälsat på sin pappa på Ekhaga några gånger i veckan. Under dessa tillfällen tar hon alltid en runda i lägenheten och tittar hur städning sköts, tar bilder på mat samt håller koll i pappans medicineringslista. I samband med dokumenteringen har hon vid flera tillfällen samlat politiker i kommunen för att visa på misskötsel och felaktigheter.

Under de senaste veckorna har Kungsbacka-Posten rapporterat om ett stort antal avvikelserapporter som skrivits på vård- och omsorgsboendet samt en lex Sarah-rapport som gjorts. Här framkommer det att de boende har legat i sin avföring, haft stopp i katetrar samt inte fått sina mediciner.

ANNONS

LÄS MER:Politiker i nämnden – när skall ni ta ert ansvar?

Fler avvikelser än rapporterat

Från den 1 maj 2021 till den 12 augusti var det 220 avvikelser som rapporterats. När Kungsbacka-Posten gick igenom dessa 220 visade det sig att 102 av dem rörde sig om att en boende har ramlat, 113 stycken handlar om händelser likt de ovan samt fem som ej var definierbara.

Kristina Brännström tror dock att det rör sig om betydligt fler än bara 220.

– Jag känner att det inte stämmer med dessa 220 avvikelserna, det är alldeles för få.

Efter Kristina läst Kungsbacka-Postens artikel om det höga antalet avvikelser begärde hon ut de som gällde hennes pappa. Till svar fick Kristina fyra avvikelser.

– Jag är hos honom var och varannan dag, ofta mer. Bara de senaste veckorna har jag hittat ett tiotal händelser som jag känner måste rapporteras. Dessa fyra jag fått rör medicinhanteringen då medicinen har uteblivit. Men det kan inte ha undgått personalen att städningen uteblivit, mellanmål uteblivit och liknande, och det ska också rapporteras, säger Kristina.

LÄS MER:Många skräcklarm under sommaren på Ekhaga äldreboende

Kungsbacka-Posten har gått igenom alla avvikelser

I en tidigare artikel säger Gertrud Öjetoft, regionchef för Vardaga, att allt som inte är väntat ska läggas in som en avvikelse. Bland annat ”om det är blött på golvet, att morötterna inte kommit eller om medicinen försenats”. Som ovan nämnt har Kungsbacka-Posten gått igenom de 220 avvikelserna, men ingen handlade om uteblivna morötter.

ANNONS

I samband med att Kristina Brännström hittat flera avvikelser som inte rapporterats, är hon nu orolig att mörkertalet bland avvikelserna är stort.

– Jag förstår att den hårt arbetande och stressade personalen inte hinner skriva avvikelser om allt utan prioriterar det nödvändigaste. Men om jag kan hitta tio oskrivna avvikelser om min pappa på en väldigt kort tid, hur många finns det då bland de 90 boende i huset som har ett mycket större vårdbehov än min pappa? Hur många avvikelser blir aldrig skrivna, och hur stort är mörkertalet?

LÄS MER:Politikern vill få bort Vardaga ur kommunen

Kristina kallar till möte

När kommunpolitiker inom vård och omsorg kommer tillbaka från semester kommer Kristina att samla de till ett möte för att visa upp mer av sin dokumentation gällande bland annat kost och städning.

– Då är min fråga: Hur mycket dokumentation behöver makthavarna för att förstå att äldreomsorgen är i akut kris? För jag har gott om dokumentation.

Redan innan Kungsbacka-Postens avslöjande om problematiken på Ekhaga så har en omfattande utredning satts in där de tittar på alla vård- och omsorgsboenden som Vardaga är ansvariga för inom kommunen, och ser hur Vardaga har skött sitt arbete samt gjort det som lovats. Resultatet på denna utredning kommer den 5 oktober, efter det kommer beslut tas om huruvida kontraktet med Vardaga kommer förlängas eller ej.

ANNONS

– Det är så viktigt att vi sätter press på kommunpolitikerna, för de sitter passiva och bara väntar på utredningar, säger Kristina.

LÄS MER:Vardaga närmar sig slutet i Kungsbacka

Hoppas på en förändrad situation

Kristina Brännström hoppas att hennes möte med politikerna kommer bidra till en förändring över den pågående situationen.

– Till att börja med så önskar jag att kommunen tar över ansvaret och att de sedan granskar sina egna boenden, då det säkert finns brister där med. Jag anser att vi inte ska sälja ut vården till någon som tjänar pengar på det, utan alla pengar ska användas till att göra det bra för våra gamla och inte till något vinstdrivande bolag, säger Kristina och fortsätter:

– De gamla får inte den omsorg de behöver den sista tiden i deras liv. Det gör mig så ont i hjärtat, jag har gråtit många nätter för detta.

Regionchefen om mörkertal

Gertrud Öjetoft, regionchef för Vardaga, säger att alla i personalen vet om avvikelsesystemet samt vikten av att rapportera in händelser. Men gällande Kristina Brännströms kommentar om att det finns fler avvikelser än vad som rapporteras kan Gertrud inte specifikt svara på.

– Det är ingenting jag i så fall skulle känna till. Alla medarbetare har en skyldighet att rapportera en avvikelse och om alla inte gör det kan inte jag avgöra. Sedan är det också viktigt att säga att en anhörig också har möjlighet att vända sig till oss och rapportera ett klagomål, säger Gertrud Öjetoft.

ANNONS

Bland annat vill både Kristina Brännström samt Maj-Britt Rane Andersson, socialdemokraterna, att kommunen ska ta över Ekhaga från Vardaga. Detta kan Gertrud däremot inte kommentera.

– Det har jag ingen åsikt om, säger Öjetoft.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS