Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Allvarliga polisrapporten som stängde Södra – anmälningar om misshandel och våldtäkt”

Kungsbacka-Posten har tagit del av polisens PM efter tillsynen på restaurang Södras nattklubb Phase. Det beskriver en kaotisk kväll, med bråk, fylla, handlingsförlamade ordningsvakter och ett flertal polisanmälningar gällande bland annat våldtäkt, misshandel och narkotikabrott.
Men krogen fortsätter via sitt ombud att bestrida polisens rapport.
– En fruktansvärt överdriven bild, säger krögarens jurist Bo Gardesköld.

Restaurang Södra med nattklubben Phase blev i veckan av med sitt alkoholtillstånd. Kommunen tillståndsenhet grundar beslutet bland annat på ett polis-PM som upprättades efter den första öppet-helgen med lättade restriktioner i början av juli.

LÄS MER: Fylla och stök bakom Södras stängning: ”Vi hade inget annat val”

Kungsbacka-Posten har tagit del av innehållet i polisens PM till kommunen. Och där beskrivs en närmast kaotisk krogverklighet som möter patrullen som kallats till nattklubben. Poliserna skriver att de ser hur gäster fortsätter att serveras ”trots en för hög berusningsgrad”, och någon ID-kontroll av ålder görs inte, varken vid bardisken eller vid insläppet. Ingångarna är obevakade, vilket ”möjliggjort att minderåriga tagit sig in under kvällen” och ordningsvakterna beskrivs som ”handlingsförlamade” och med ”ett extremt bristfälligt agerande”, när de inte avvisar gäster som slåss, eller kallar på förstärkning när de hamnar i underläge.

In och ut med alkohol

I lokalen är det glaskross på golvet, borden är överbelamrade med tomglas och flaskor och gäster springer in och ut med alkohol och ”narkotikapåverkade personer finns inne i lokalen”, konstaterar polispatrullen kort i sitt PM.

”Med anledning av den enorma mängden berusade, bråkiga och hotfulla gäster och den agiterade situationen tvingas patrullen trycka förtur och begära förstärkning”, rapporterar patrullen, som konstaterar att läget deeskaleras först när ”allt som allt fyra patruller” kallats till nattklubben.

Ett tiotal personer avvisas från klubben av poliserna.

Överdriven bild

Krögaren bakom Södra och Phase har överklagat det indragna tillståndet och har via sitt juridiska ombud ifrågasatt polisens verklighetsbeskrivning från den aktuella helgen.

LÄS MER: SOS Alarm missade Camillas mammas stroke: ”Hon fick sitt liv förstört”

– Det polisen skriver stämmer inte. Krögarens uppfattning är att detta är en starkt överdriven bild som poliserna på plats ger. Det som hänt är att många glada gäster har återträffats för första gången efter pandemin, det kanske har blivit lite högljutt, men det är inte detsamma som att de överserverats, säger krögarens jurist Bo Gardesköld.

Vad skulle polisen ha för skäl att överdriva läget?

– De kanske bara har haft en dålig dag, jag vet inte, men det är först nu jag fått ta del av polisens PM, så utifrån det arbetar jag med att komplettera överklagandet till förvaltningsrätten, säger Bo Gardesköld.

Inte samma bild

Men Alexandra Larsson, ställföreträdande lokalpolisområdeschef i Kungsbacka, backar inte en tum.

– Jag står helt bakom patrullens tillsynsrapport och jag har haft samtal med poliserna som var på plats. Det är också jag som formulerat polisens yttrande till Kungsbacka kommun i det här ärendet, säger hon.

Hon tillägger att det inte är en enda enskild händelse som ligger bakom att polisen gör en tillsyn.

LÄS MER: Stökig fest i centrala Frillesås – polis larmades

– De har fått varningar innan när det gäller ordningen på stället och efter den här senaste händelsen fick vi in ett flertal anmälningar om misshandel och till och med våldtäkt. Så man kan väl säga att vi har inte samma bild av kvällen som den som krogens juridiska ombud beskriver, säger Alexandra Larsson.

Krögaren har hos både förvaltningsrätten och kammarrätten ansökt om så kallad inhibition av beslutet att återkalla serveringstillståndet. Det innebär att återkallandet inte träder i kraft förrän överklagandet avgjorts. Ingen av de båda rättsinstanserna har dock gått med på detta.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.