Allt fler väljer två hjul: ”Trenden har exploderat”

Elsparkcyklarna syns numera överallt och Transportstyrelsen har lämnat förslag på lagändringar för att öka säkerheten. Enya och Alexander Carlsson är nyblivna elscooterägare som älskar sina fordon.
– Det är kul och enkelt att ta sig fram med dem, säger 13-åriga Enya.

ANNONS
|

Storstäderna har erbjudit elsparkcyklar för uthyrning i flera år. Men även intresset för privata elscooters, som de också kallas, har exploderat den sista tiden. Syskonen Carlsson, Enya och Alexander, från Åsa, har hoppat på trenden. Alex var först, han fick nyligen sin i tioårspresent. Enya som dittills hade varit tveksam, testade brorsans och blev såld. Nu har de varsin och visar hur man kör. Det är inte svårt, tycker de. Är man van vid vanlig sparkcykel så är det lätt att hitta balansen. Någon utbildning finns inte, fordonet räknas som en cykel, även om den är eldriven.

LÄS MER:Här är några av Kungsbacka-Postens bästa reportage från 2021

Vardagsmotionen minskar

I familjen gick diskussionerna inför inköpet och fördelar vägdes mot nackdelar.

ANNONS

– Vardagsmotionen från cykling och gång minskar ju. Men vi tycker inte att det är så stort problem, barnen är väldigt aktiva i övrigt, säger mamma Kicki Carlsson.

Enya går i gymnastik och ridning, Alexander i fotboll och ishockey. Enya cyklar fortfarande till skolan, eftersom packningen inte får plats på sparkcykeln.

– Jag har idrott fyra dagar i veckan, och tar dessutom med mig ryggsäck och datorväska varje dag, då är det lättare att cykla, säger hon.

Populärt fordon

Alexander tar däremot elsparkcykeln till skolan, och han är inte ensam. I cykelstället utanför klassrummet står numera flera liknande varje dag.

– Det är ganska många som har en nu, säger Alexander.

Pappa Jonas Carlsson bekräftar att en ökning har skett bara senaste året.

– Trenden har exploderat. För ett år sedan hade ingen i Alexanders fotbollslag elsparkcykel, nu står det säkert tio stycken vid fotbollsplanen när det är träning.

LÄS MER:Fler återkallade körkort i Halland

Regeringen tittar på nya regler

Elsparkcykeln har ingen egen fordonsdefinition, utan samma regler gäller som för vanliga cyklar. Det betyder till exempel att förare under 15 år måste ha hjälm, och att man inte får skjutsa varandra. I nuläget är trottoaråkning tillåten, och förare över 15 år får köra elsparkcykel på vägbanor med 50 som högsta tillåtna hastighet. Transportstyrelsen har de senaste åren arbetat med frågan om att förtydliga reglerna kring fordonet.

ANNONS

– Vi har sammanställt rapporter i tre delar, säger Carolina Häggkvist, presstalesperson på Transportstyrelsen.

De första delarna beskriver de befintliga reglerna och vilka olyckor som sker kring elsparkcyklar och elcyklar. I den tredje och sista rapporten föreslår man en rad regeländringar. Det handlar bland annat just om att trottoaråkning ska förbjudas, med undantag för personer med fysiskt funktionsnedsättning, samt att man inte ska kunna märka ut cykelpassager utan att det på sikt endast ska kunna förekomma cykelöverfarter.

– Förslaget ligger hos regeringen nu, säger Carolina Häggkvist.

LÄS MER:Stand up paddle – sommarens trendiga vattenaktivitet

Misstanke om styrfylla

En av rapporterna visar att de flesta olyckor med elsparkcyklar sker kvällar och nätter, och att fredagar, lördagar och söndagar är överrepresenterade olycksdagar. Tesen är att somliga förare är påverkade av alkohol eller droger. Eftersom man inte får cykla berusad gäller samma sak för elscooters. Dock omfattas varken cyklar eller elscooters av trafikbrottslagen, och man kan därför inte dömas för rattfylleri.

Kicki Carlsson är inte orolig över barnens elsparksåkande hemma i Åsa.

– Det kan ju ske olyckor med vanliga cyklar också, och jag tror att det är farligare att köra elsparkcykel inne i städer, bland mycket trafik.

LÄS MER:A-traktorboom i kommunen – 15-åriga Philip kör Porsche till sommarjobbet

Det här gäller för elsparkcyklar

En elsparkcykel klassas som en cykel om den inte går fortare än 20 kilometer i timmen.

Förare under 15 år måste använda hjälm.

Det är förbjudet att skjutsa på elsparkcykel.

Broms och ringklocka är obligatorisk utrustning och reflexer och belysning krävs vid mörkerkörning.

Hänsynsfull körning gäller, och på gågator ska hastigheten inte överskrida gåfart.

Källa: Transportstyrelsen.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS