Allt för få deltidsbrandmän – men större brist på kvinnor

I Kungsbacka och Frillesås är det brist på deltidsbrandmän. Det kan bero på de krav som ställs – den fysiska närhet till stationerna och de hårda fysiska kraven, som kvinnor har svårt för att uppnå. – Många kvinnor tror inte att de klarar de fysiska anställningstesterna och att yrket inte är för dem, säger Elisabeth Söderström, ensam kvinna på stationen på Kungsbacka.

ANNONS
|

Lars Johannesson är enhetschef på Rib-enheten på Räddningstjänsten Storgöteborg. I Storgöteborg ingår kommunerna: Kungsbacka, Göteborg, Mölndal, Härryda, Partille och Lerum. ”Rib” står för räddningstjänstpersonal i beredskap, men kallas också deltidsbrandman. En sådan har oftast en annan huvudsaklig syssla.

Lars Johannesson berättar att personalomsättningen för deltidsbrandmän har blivit större under de senaste åren, vilket har lett till brist på deltidsbrandmän.

– Rörligheten har blivit större i samhället. Bland annat byter folk arbeten oftare och flyttar till annan ort. Då måste vi täcka upp, säger Lars Johannesson.

Det krävs alltså att man bor nära stationen – det får max ta fem minuter att åka till stationen i Frillesås, och i Kungsbacka är det sju som gäller.

ANNONS

LÄS MER:Kungsbackapolisen skickar förstärkning efter storbrand i Halmstad

På de båda brandstationerna saknas det sammanlagt runt åtta brandmän. Till Kungsbacka söker man runt tre stycken, och till Frillesås antingen fyra eller fem deltidsbrandmän.

Endast en kvinnlig deltidsbrandman i området

I dagsläget finns det endast en kvinna anställd som deltidsbrandman i Kungsbacka kommun. Det är Elisabeth Söderström som jobbar på stationen i Kungsbacka.

– Jag är både heltid- och deltidsbrandman. Så jag är väldigt mycket brandman, säger hon.

Utöver henne finns det ytterligare två kvinnor inom hela Storgöteborg. Elisabeth Söderström tror att tjejer inte vågar söka sig till yrket – det är många som inte tror att de kan.

– De tror inte att de klarar de fysiska anställningstesterna och tror inte att yrket är för dem. Det är sett som ett hjälteyrke som kräver manlig styrka och modighet. Och ja, det kräver styrka och mod, men kanske inte i den mängd som många tror, säger hon och fortsätter:

– Du är inte heller ensam. Vi jobbar i grupp och för bästa dynamik behövs många olika egenskaper. Vi kompletterar varandra i gruppen. Så vi tjejer tillför mycket också. Vi måste bara tro på att vi kan.

LÄS MER:Klovsten kan få brandstationen – men 7,5 kritiska minuter avgör

Elisabeth Söderström tror också att det beror på många är rädda för de situationer de kan hamna inför.

ANNONS

– Det är en ganska låg procent av våra larm som är bränder, man har en felaktig bild av vilka incidenter som sker i samhället.

Samma krav på kvinnor och män

Att det är brist på kvinnor inom räddningstjänsten är ett problem i hela Sverige. För att få bli brandman måste man klara anställningstesterna, där män och kvinnor testas på samma sätt. Dock berättade Lars Klevensparr, högsta chefen för Räddningstjänsten Storgöteborg, för GP i december att man börjat se över testerna för att det är en sådan brist på kvinnor.

– Ska vi leverera en jämställd räddningstjänst till de vi är till för, då måste också vår organisation vara jämställd. Det är den inte nu – den är väldigt ojämställd. Men svårigheten, i den här pandemitiden, är att det är så svårt att få till stånd bra möten, säger han till Kungsbacka-Posten i dag.

Han berättar att de kommer att behöva ta hjälp av forskare och experter när det till exempel gäller hur mycket man ska lyfta eller snabbt man ska springa. Testerna ska också vara bättre relaterade till det arbete man ska utföra som brandman.

– Man kanske inte alltid ska titta på en sak som inträffar var tionde år, utan sätta ribban på rätt nivå. Vi har kommit en bit, men det återstår kolossalt mycket arbete.

ANNONS

Diskussioner har också förts kring att låta någon annan part genomföra testerna.

– Exempelvis kan det vara försvarsmakten eller polismyndigheten som gör det och ser på det med objektiva ögon.

Hur ska ni få fler kvinnor att söka?

– Att en sådan jag står upp och tar frågan på största allvar och att vi inte sopar det här under mattan. Ena handen vill vi väl med, men vi har också hårda nypor: Vi vill inte ha några anställda som inte kan leva upp till våra sunda värderingar.

Räddningstjänstens rekryteringstester:

• Stående längdhopp – 2 meter

• Löpning 3000 meter på 13:15 min

• Handstyrketest 420 Newton i vardera hand

• Lyft till hakan skivstång 15 kg – 40 repetitioner

• Bänkpress 30 kg – 35 repetitioner

• Roddtest 500 meter på 1.45 min

• Simtest motsvarande Guldbojen

Källa: rsgbg.se

De här kraven ställs på en deltidsbrandman

Det är det samma fysiska krav på en deltids- och en heltidsbrandman när det gäller de tester som utförs vid nyanställning. Bland annat måste man kunna lyfta 30 kilo i bänkpress 35 gånger.

– Just nu gör vi en översyn kring om vi ställer rätt krav och det är inte säkert att vi gör det. Det är rätt att vi ska ställa höga krav, men är de helt relevanta? Säger Lars Klevensparr.

Han berättar att rökdykning är ett av de farligaste momenten som svensk arbetsmarknad tillåter.

– Och det föranleder att vi ställer höga fysiska krav. Men bara för att de kraven ställdes 2001 är de relevanta 2021? Vi behöver nog skruva lite på det. Var detta kommer att landa det vet jag inte riktigt.

ANNONS

Kungsbackastationen vill rekrytera fler tjejer till yrket

På Räddningstjänsten hemsida går det att läsa:

”Då vi har ett underskott av kvinnor i utryckningstjänst tillämpar vi positiv särbehandling för att på sikt utjämna denna skillnad”.

Det görs insatser och viljan finns där. Både stationsledaren för deltidsstationerna Dennis Ramberg och enhetschefen Lars Johannesson välkomnar att fler kvinnor söker.

– Vi vill alltid ha in fler kvinnor. Där ligger vi efter rent krasst. Problemet är både antalet sökande och att klara fystesterna. Där ryker många killar och tjejer – det en hel del som inte klarar det, säger Dennis Ramberg, stationsledare för deltidsstationerna.

Elisabeth Söderström upplever att det är bänkpressen som är den största utmaningen för kvinnor.

– Det går inte att sticka under stolen med att vi kvinnor har mindre muskelmassa. Vi måste träna på testerna ett tag innan. Och det är helhetsbilden av samtliga tester som bedöms. Jag vill ändå poängtera att det finns tuffa styrkemoment. Men man ska inte haka upp sig på en övning, säger hon och fortsätter:

– Men jag tror att det finns jättemånga tjejer som skulle passa superbra för uppdraget. Man behöver vara en lagspelare, ha lite jävla anamma i sig, en viss fysisk form och inte rädd för att ta i. Man måste vara empatisk och sätta tredjeman i fokus. Det är minst lika viktigt.

ANNONS

LÄS MER:Brandmännens oro – kanske inte hinner fram i tid: ”Sämre skydd för invånarna”

ANNONS