”Det känns naturligtvis väldigt bra”, Maria Löfgren, smittskyddsläkare i Halland, när alla äldre på särskilda boenden nu har fått vaccin mot covid-19. Foto: Tobias Sandblom
”Det känns naturligtvis väldigt bra”, Maria Löfgren, smittskyddsläkare i Halland, när alla äldre på särskilda boenden nu har fått vaccin mot covid-19. Foto: Tobias Sandblom Bild: Tobias Sandblom

Alla på särskilt boende har vaccinerats – ”Vi har skyddat våra sköraste”

Totalt 18 550 vaccindoser har nu getts i Halland och alla på särskilt boende har fått sitt vaccin. Det berättade Region Halland på en pressträff under fredagen. Och målet att alla ska vaccinerats till midsommar ligger kvar.
– Men planen kan revideras under vägen framåt, säger smittskyddsläkaren.

ANNONS
|

Vaccineringen av äldre på särskilda boenden inleddes runt julhelgen förra året. I takt med att fler vaccindoser kom på plats har vaccinkampanjen kunna tagga upp och på fredag efter lunch har alla hallänningar på särskilt boende vaccinerats. Totalt handlar det så här långt om drygt 18 000 doser som fördelats.

det berättade Region Halland på en pressträff om läget kring covidpandemin.

– Idag fredag är alla på särskilt boende vaccinerade och har fått dos två, och det känns ju naturligtvis väldigt bra. Alla i hemsjukvården har dessutom fått dos ett och vi räknar med att de ska ha fått också dos två under vecka nio, berättade smittskyddsläkaren Maria Löfgren.

ANNONS

Vaccineringen har noga följt Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– Det har handlat om att prioritera våra sköraste äldre, men arbetet har hela tiden varit beroende av leveranserna av vaccin. Vaccinet som produceras skickas direkt, det finns inga lager och där påverkas vi så klart av tillverkningstakten och fördelningen inom EU, berättade Löfgren.

Just leveranserna av vaccin är akilleshälen när Halland planerat att alla hallänningar ska vara vaccinerade innan midsommar.

– Det målet kvarstår, vi tror att vi ska kunna klara det, men den målsättningen kan komma att revideras längs vägen.

Regionen gick också igenom att de så här långt arbetar med tre godkända vaccin, där Astra-vaccinet i nuläget inte är godkänt för äldre. Man kommer inte att kunna välja sitt vaccin när det väl är dags, men vaccinet anpassas självklart till den åldersgrupp man tillhör.

– Alla tre är godkända, har ett högt skydd och vi följer noga biverkningarna när vaccinen nu ges till ett så stort antal människor över hela världen, summerade Maria Löfgren.

Nästa steg i vaccinationerna är att fas två, med gruppen 65 år och äldre, inleds nästa vecka. Den börjar med de allra äldsta och då får de som är 80 år och äldre ett brev med information om hur de bokar tid för en vaccination. Därefter kallas äldre hallänningar i takt med fallande ålder, tillsammans med personer som bor på LSS-boende.

ANNONS

Fas tre, med gruppen 60 till 64 år börjar vaccineras vecka 14 och framåt, där de inom åldersgruppen som också tillhör en riskgrupp kommer att vara de första som kallas till vaccination.

Fas fyra, den breda vaccinationskampanjen för alla från 18 år och uppåt, inleds enligt nuvarande plan vecka 17, i slutet av april. Också då kommer kallelse via brev, där det ska gå bra att boka tid på vilken som helst vårdcentral, eller på någon av de fyra stora vaccincentraler som öppnas i Halland.

För Kungsbackas del handlar det om Tingbergshallen som ska fungera som vaccin-center för att avlasta de lokala vårdcentralerna. Totalt räknar Region Halland med att 46 vårdcentraler kommer att vara inblandade i vaccinationskampanjens mest intensiva faser.

Smittskyddsläkaren Maria Löfgren betonar att det ändå krävs att man bokar en tid när man fått sitt brev med information om att det är dags för vaccinering.

– Vi kan inte ha någon drop in, eftersom det då uppstår risk för trängsel och smitta. Men allt hänger nu på leveranserna av vaccin. Vi har kapaciteten för att vaccinera alla till midsommar, men allt hänger på att vi får vaccinet enligt den plan som ligger, säger hon.

Mats H Ljungqvist

ANNONS

mats.h.ljungqvist@kungsbackaposten.se

Läs mer: Här kommer Kungsbackaborna att massvaccineras

ANNONS