Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

A-traktorboom i kommunen – 15-åriga Philip kör Porsche till sommarjobbet

Fler och fler skaffar A-traktor. Philip Victorsson, 15, från Vassbäck är en av dem. Men hans val av märke sticker ut. En Porsche Cayenne blänker svart på uppfarten.
– Jag ville ha något annorlunda.

Philip Victorsson har motorintresset i blodet. I garaget står hundratals pokaler som han och hans pappa Martin vunnit genom åren. Far körde gocart och son kör Formula Nordic, med framgång. I helgens tävlingar i Skellefteå vann Philip ett race, och kom på andra plats i två. Under loppen låg hastigheten på ungefär 200 kilometer i timmen. När Philip kör till skolan, eller som nu, till sommarjobbet i Frillesås, ligger bilen däremot i 30. Det är så snabbt en A-traktor, i folkmun känd som epa-traktor, får gå. En mopedbil får för övrigt köras i 45, men moppebil var inget alternativ för Philip Victorsson.

– Nej, det var det inte, säger han och skrattar till.

Medtrafikanter fotograferar bilen

Inför 15-årsdagen i vintras hade han vissa planer och till slut föll han för en Porsche Cayenne med V8-motor med dubbelturbo och 450 hästkrafter. Ett ovanligt fordonsval för någon som fortfarande går i grundskolan, och visst väcker den uppmärksamhet.

– Jag ser ibland att folk tar kort på den när jag kör, men jag vet inte vad de tycker.

2009 fanns 63 registrerade A-traktorer i Kungsbacka kommun. Ökningen gick stadigt men långsamt de följande åren. 2017 fanns 110 A-traktorer i kommunen, enligt Trafikanalys som är en statlig förvaltningsmyndighet som tillhandahåller statistik från Vägtrafikregistret.

LÄS MER: Intresset för mopedbilar växer explosionsartat – har ökat 1 700 procent

Lätt att regga om bil till A-traktor

Först 2020 hände något dramatiskt. På ett år gick man från 131 registrerade A-traktorer till 199. Under förra sommaren ändrades nämligen reglerna för hur en bil konverteras till en A-traktor. Tidigare fanns det krav på dubbla växellådor för att begränsa A-traktorns hastighet. Nu är det tillåtet att strypa bilen elektroniskt istället.

Martin Victorsson berättar att Philips storasyster, som är ett par år äldre, även hon körde A-traktor när hon var i Philips ålder, men var då tvungen att förhålla sig till de gamla reglerna. Hon hade ett flak på bilen, och dubbla växellådor. Martin Victorsson tycker att beslutet om regeländring var klokt.

– Nu behöver man ju inte skära sönder bilen.

Istället köpte de en box som begränsar hastigheten, och lät en professionell montör installera den och sätta sin signatur på jobbet.

Värd över 100 000 kronor

Skulle familjen Victorsson vilja använda Porschen som familjebil så är det alltså inga problem att ta bort hastighetsbegränsningen. Men det är inte aktuellt. Martin berättar att de köpte bilen för 95 000 kronor. Knappt 10 000 kronor har de lagt på att rusta upp den.

– Ska man köra A-traktor får man inte vara rädd för att skruva lite. Vi har lagt ner en del jobb på den här.

En del jobb, plus drygt 100 000 kronor alltså. Men det finns goda chanser att få tillbaka investeringen.

– Allting kan ju ändra sig, men i nuläget är andrahandsmarknaden bra. Det här är ju en fräck A-traktor, det finns ingen anledning att ta bort hastighetsbegränsningen, säger Martin Victorsson.

Hoppas på högre tillåten hastighet

Philip Victorsson, som alltså är nyligen hemkommen från en tävling där han snittat 200 kilometer i timmen, drömmer dock om en högre tillåten hastighet än de 30 som gäller för hans Porsche i nuläget. Både han och hans pappa ifrågasätter logiken i att mopedbilarna på samma vägar får framföras i 45 kilometer i timmen. EU:s regelverk påverkar möjligheten att ändra reglerna för A-traktorerna, men Transportstyrelsen arbetar konkret med frågan.

– Jag kan inte gå in på vilken hastighet som skulle gälla, det är oklart, men vi arbetar på ett skarpt förslag på nya föreskrifter, har presschefen Mikael Andersson tidigare sagt till Kungsbacka-Posten.

LÄS MER: Adrenalinet pumpar på BMX-banan under sommarskolan

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.