Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jenny Sjöström, kommunpolis Kungsbacka, uppmanar till fräscha Grannsamverkan-skyltar för att undvika inbrott. Bild: Vilma Stockvall
Jenny Sjöström, kommunpolis Kungsbacka, uppmanar till fräscha Grannsamverkan-skyltar för att undvika inbrott. Bild: Vilma Stockvall

60-plussare ny målgrupp för inbrottstjuvar

Den senaste månaden har flera inbrott ägt rum i lägenheter och villor under dagtid i Kungsbacka. Nu uppmanar kommunpolisen Jenny Sjöström att hålla ögon och öron extra öppna.
– Mycket tyder på att det är fler gärningsmän som hjälps åt att observera så ingen är hemma, säger Sjöström.

Under onsdagsmorgonen kom ytterligare ett larm om inbrott i Kungsbacka, som denna gång ägde rum i en villa på Skogsallén. Efter den senaste månadens inbrottsvåg så har polisen i Kungsbacka varnat i ett inlägg på Facebook om händelserna, och polisen har gått ut med extra information till Grannsamverkan.

– Det är ett signalvärde med fräscha Grannsamverkan-skyltar. Ser man en solblekt och trasig skylt i ett område så kanske man tänker att den bara är kvarglömd, jämfört med ett område med nya och fräscha skyltar som hänger på rätt plats, säger kommunpolis Jenny Sjöström.

LÄS MER: Inbrott i bostad under natten

Hypotes om målgrupp och metod

Inbrotten har både skett i villor och lägenheter, och gemensamt för inbrotten i lägenheterna är att gärningsmännen lämnat en stor oreda efter sig. Inbrotten har även skett dagtid och riktat in sig på att stjäla sådant som är lätt att ta med, bland annat pass och smycken.

– Målgruppen är företrädesvis över 60 år, och inbrotten har ägt rum när målsägande har varit och handlat eller gör andra ärenden. Så mycket tyder på att det är flera gärningsmän som hjälps åt att observera så ingen är hemma.

Hypotesen om att målgruppen är 60-plussare stärks också av att dessa kanske har barn som flyttat ut, kontanter som ligger hemma eller att det är pensionärer som gör ärenden företrädesvis dagtid, menar Jenny Sjöström.

– I dag, med hjälp av tekniken, kan vi även skriva in en adress och se hur många som bor där, och sedan kolla registreringsnummer på bilen för att se vilka som äger den. Så när rätt antal personer har lämnat huset i rätt bil så går gärningsmännen in.

LÄS MER: Två lägenhetsinbrott anmälda under en timme

Grannar uppmanas att hålla koll

Nu påpekar polisen vikten av Grannsamverkan, och att alla i området ska vara med och hjälpas åt.

– Det handlar inte om att Grannsamverkan ska spana och göra ett polisjobb, men det är bra med fler ögon och öron så att vi kan ta fast tjuvarna. Det är även bra att man hälsar på folk i trapphuset som man inte känner igen, ser till att porten går i lås ordentligt, samt informerar polisen eller ombudet om man ser något som inte verkar stämma.

Utöver att hålla en allmän koll i området tipsar Sjöström även om andra saker som kan vara bra att göra för att minimera risken för inbrott.

– Det är bra att be en granne hålla koll på hemmet om man åker bort. Kanske då att grannen lägger skräppåsar i soptunnan eller flyttar brev från golvet om man har ett brevinkast, säger Sjöström och fortsätter:

– Sedan ska man inte ha kvar nyckeln i altan- eller balkongdörren, inte lämna saker av värde på bordet eller kanske att man låser in pass och värdesaker i ett litet kassaskåp.

LÄS MER: Bostadsinbrott i Vallda – tjuvarna stal smycken

Volontärer i brottsförebyggande syfte

Polisen har även skickat ut volontärer som har gått runt i drabbade områden under dagtid i Kungsbacka. Detta i brottsförebyggande syfte samt att för att vara synlig i området.

– Vi försöker visa oss så mycket vi kan med hjälp av volontärerna. Sedan har vi även kontaktat fastighetsbolagen i områdena, som i sin tur har skickat ut brev till sina hyresgäster.

LÄS MER: Bostadsinbrott i Vallda – tjuvarna stal smycken

Kungsbacka är startskottet i länet

Det är inte bara Kungsbacka som haft denna inbrottsvåg, utan även i övriga delar av länet.

– Inbrotten sker inom ett kort brottsintervall, och sedan kan vi se ett mönster då det under dagen sker inbrott i Varberg, Falkenberg och Halmstad. Så Kungsbacka är som ett startskott innan de jobbar sig neråt i länet.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.