40-årig man åtalas efter allvarlig trafikolycka på E6

I augusti förra året kolliderade en lastbil med en stillastående personbil på E6 i höjd med Fjärås. En kvinna i 50-årsåldern skadades allvarligt. Nu åtalas den 40-åriga lastbilschauffören för grov vårdslöshet i trafik samt grovt vållande till kroppsskada vid Varbergs tingsrätt.

ANNONS

Det var i samband med att kvinnan i 50-årsåldern var på väg till sitt jobb i Varberg som hon märkte att något inte stämde med bilen. Hon valde att stanna till i vägrenen på E6:an söderut i höjd med Fjärås för att kontrollera att allt stod rätt till.

Samtidigt noterar flera medtrafikanter hur en lastbil som närmar sig norrifrån beter sig underligt.

Enligt ett vittne ska lastbilen ha vinglat fram och vid flera tillfällen befunnit sig upp till en meter utanför den heldragna vita linjen ut mot vägrenen. Strax efter att vittnets bil passerat lastbilen märker han hur det sedan smäller till.

Lastbilen slår i den stillastående personbilen i en hastighet som av chauffören senare har uppskattats till ungefär 80 kilometer i timmen.

LÄS MER:Misstanke om vårdslöshet i trafik vid olycka på E6

”Jag kände att jag vinglade till”

I förhör har lastbilschauffören berättat att han kände hur något tog i framskärmen på lastbilen. Han kände sedan hur det högg till i ratten och såg sedan en bil snurra runt på högersidan.

Han uppger att han precis innan krocken ska ha sträckt sig efter en dricka.

– Jag hade drickan i handen och skulle sätta tillbaka den i hållaren. Det var då jag inte hittade hållaren. Jag kände att jag vinglade till och tog tag i ratten med båda händerna. Därefter kom bilarna upp på min vänstra sida och därefter så small det, säger mannen i polisförhör.

Han ska också ha hävdat att den typ av lastbil med släp som han körde den dagen ska ha lätt för att få en påverkad stabilitet på grund av starka vindar.

LÄS MER:Föraren har fått lämna sjukhuset: ”Är svårt skadad”

Orsakade allvarliga skador

Vittnet som sett lastbilen vingla på vägbanan ser kollisionen och väljer att stanna bilen och springa tillbaka till olycksplatsen. Ytterligare en person ska ha stannat för att hjälpa kvinnan i den påkörda bilen.

Hennes skador är allvarliga och hon flygs senare till sjukhus i ambulanshelikopter. Det visade sig att olyckan orsakat både hjärnskador och sårskador i huvudsvålen. Än i dag är hon inte helt återställd efter olyckan och minnesbilderna är få från den dagen.

Lastbilschauffören erkänner att han orsakat olyckan men nekar till att brotten skulle vara grova.

Åklagaren menar däremot att 40-åringen var grovt oaktsam då han körde lastbilen utanför heldragen kantlinje och även sträckte sig efter dricka. Det innebar då ett medvetet risktagande av allvarligt slag.

Förhandlingarna inleds i tingsrätten senare i år.

LÄS MER:Påverkad förare försökte smita från trafikolycka på E6

ANNONS