25 år med gröna granna barrträd: ”Alla vill ha en Kalle Anka-gran”

I 25 år har Tölö IF sålt julgranar bredvid OK-macken i Varla, för att dra in extrapengar till klubbkassan. Kent Mellberg är eldsjälen som är på plats varje dag, och med åren har han lärt sig det mesta om hur Kungsbackaborna vill ha sina granar.
– Precis alla vill ju ha en Kalle Anka-gran, säger han.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Granförsäljningen drar traditionsenligt igång vid advent, då klubben ställer upp en liten värmebyscha och hänger upp belysning. Ungefär så har det sett ut sedan mitten av 90-talet. Granarna hämtas från trakterna mellan Skåne och Blekinge och försäljningen ger ett extra tillskott till klubbkassan varje år.

LÄS MER:Jubel och applåder när granen lyftes på plats på torget

– Men framför allt har detta blivit en social grej för föreningen. Klubbens medlemmar som är här och säljer lär känna varandra, och många gamla medlemmar i Tölö väljer att köpa gran här för att stötta föreningen. Samtidigt passar de på att tjöta bort en stund, säger Kent Mellberg.

Strid ström kunder

Han är en av veteranerna i Tölö IF och den som bemannar försäljningen under dagtid, från lunch.

– Jag brukar komma en halvtimma innan, för att hinna ta en fika. Men nästan varenda dag så blir kaffet stående, många kommer och köper gran direkt när vi öppnat, säger han.

LÄS MER:Här dekoreras Kungsbacka inför julen: ”Allt tänds samtidigt”

Sen är det ofta full rulle med kunder under eftermiddagen. Mellan 16 och 19 tar ideella krafter över, då föräldrarna från de olika fotbollslagen går in och säljer.

– Vi startar vid första advent, och sedan säljer vi fram tills granarna är slut. Förra året hade vi inte en gran kvar den 21:e, säger Kent.

Fyller på

Nere på föreningens hemmaplan Hamravallen finns en gran-depå, där granar efter hand lastas på kärra och körs upp för att fylla på granmarknaden vid OKQ8.

LÄS MER:Mängder av besökare när marknaden gjorde comeback på torget

– Och som det ser ut nu så säljer vi snart slut i år också, säger Kent.

Och efter 25 år med gransågen så kan Kent Mellberg det mesta om hur Kungsbackaborna vill ha sin gran.

– Precis alla vill ju ha en Kalle Anka-gran, men jag brukar säga att det finns en gran till varje kund, säger han.

Gran-Kents bästa tips för att få granen att stå länge

Ge granen vatten:

”Såga av en ny snittyta, eller skär bort lite bark av stammen i rotdelen, och sätt den i vatten, antingen direkt när du kommer hem, eller innan du tar in granen för att klä den. Då får den lättare att suga upp vatten.”

Och kanske lite extra näring:

”Det är många som pratar om en sockerbit, eller en liten skvätt whisky. Jag brukar tipsa om att hälla lite öl i vattnet. Min pappa var bonde och han hällde alltid ett glas porter i julgransfoten. Malten hjälper till att öppna porerna i träet. Och gör inte som en kund gjorde, han hällde i en hel burk öl i julgransfoten. På nåt sätt började ölen jäsa, och morgonen efter låg den som en bubblig sörja över hela julgransmattan. Det räcker gott med en halv kopp öl i vattnet.”

Letar inte länge

För så klart är det så att de vackraste och mest Disney-aktiga granarna försvinner först, så ibland måste kunderna justera önskelistan en aning.

– Men just i år har det varit ovanligt lätt, de flesta bestämmer sig snabbt och tar den första granen de ser. Det är inte så många som går och letar länge, jag vet inte riktigt vad det beror på, funderar Kent.

LÄS MER:Nya inredningsbutiken i Onsala ska bli en mötesplats: Det blir spännande grejer”

Den lite tyngre och tätare kungsgranen, eller silvergranen, som den också kallas har med åren blivit allt mer populär i de svenska julaftonshemmen. Den sägs både stå längre och barra mindre än den mer ursvenska rödgranen.

– Och det känner vi av här också, det är väldigt många som vill ha kungsgranarna.

Kent Mellberg har inga bekymmer med att vara ansiktet utåt för granförsäljningen och han går utan tvekan med på att kallas Tölö IF:s grangeneral.

– Ja, jag har ju varit med väldigt länge. Men jag har alltid tyckt att det är väldigt roligt att stå här och sälja, jag gillar att prata med folk och det håller mig ung i sinnet, säger han.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS