25 års väntetid för lägenhet i Onsala: ”Vi får samtal varje vecka”

Här vill Eksta och en privat aktör bygga 70 bostäder varav hälften hyresrätter. Men Centern och Moderaterna sa nej.
– Jag kan verkligen inte förstå det, säger Eva Borg (S). I nuläget får man stå i kö i 25 år för att få en hyreslägenhet i Onsala.

ANNONS
|

Kungsbacka-Posten skrev nyligen om bostadskön i kommunen. Generellt kan man få vänta i sex år i snitt på en lägenhet.

I Onsala är det värre.

LÄS MER:Så lång tid får du vänta på att få bostad i Kungsbacka

– Ur vår synvinkel är Onsala den ort där vi har minst hyresrätter. Överhuvudtaget finns det väldigt få där. För ett tag sedan var det en kvinna som fick en hyreslägenhet på Guldvägen. Hon hade väntat i 25 år, säger Christer Kilersjö, vd på kommunala bostadsbolaget Eksta.

Får samtal varje vecka

Han berättar att Eksta varje vecka får samtal från personer som fått en förändrad livssituation.

– Många är desperata. De vill bo kvar i området efter att ha sålt sin villa eller efter en separation. Att ställa sig i bostadskö och vänta i sju år är inget alternativ. Det finns ju inga förtursköer heller, säger Christer Kilersjö.

ANNONS

LÄS MER:De vill stoppa höghusplaner i Åsa: ”Passar inte alls in”

Det finns exempel på par som skiljt sig där den ena parten fått hyra ett Attefallshus tillsammans med sina barn. Hyran: 13 000 kronor per månad.

Ville bygga 70 lägenheter

Kungsbacka-Posten träffar Socialdemokraternas kommunalråd Eva Borg vid Rösan i Onsala. Där ligger idag handelsträdgården Millesons. Där vill Eksta tillsammans med en privat aktör bygga 70 bostäder varav hälften är hyreslägenheter. Men det blev nej från C och M.

Kommunstyrelsens ordförande, Lisa Andersson (M), är tjänstledig från sitt arbete på Millesons. Hon deltog inte i beslutet att säga nej.

LÄS MER:Tre män greps med Anders prylar – ingen dömdes för inbrottet

– Jag hade varit jävig och avstod därför. Men vad jag förstår så blev det nej på grund av att man inte har kunnat erbjuda handelsträdgården någon annan plats. Vi ska värna om de arbetstillfällen som vi har i kommunen. Men det är klart att det hade varit ett gott tillskott för bostadssituationen i Onsala, säger Lisa Andersson.

Ingen valfrihet för bostäder

Eva Borg är upprörd över att det blev avslag till byggnation i Rösan i Onsala.

– Jag kan faktiskt inte förstå att man säger nej till detta. Det är tråkigt. Varför det blir nej ska du kanske inte fråga mig. Rösan hade varit perfekt att bebygga. Nära vägen och nära kommunala färdmedel.

Hon fortsätter:

– Det pratas ofta om valfrihet och jag har lite svårt att förstå att just när det gäller boende, då kan man inte välja var man vill bo. Inte heller hur man man vill bo. Då nämns inte valfrihet och det tycker jag är otroligt märkligt, säger Eva Borg.

ANNONS

LÄS MER:Kommunens svåra pussel kring bostäder för flyktingar – kan komma färre

Följer inte beslutet

Det finns ett tio år gammalt beslut i Kungsbacka kommun om att man ska ställa sig positiv till hyreslägenheter i Onsala.

– Så har det inte blivit, det beslutet har man inte följt. Det kan man konstatera, säger Eva Borg.

Är det okej att vänta i sex år, eller som i ett fall 25 år, på en bostad?

– Det är verkligen inte okej. De styrande i Kungsbacka vill att man planerar för 500 bostäder per år. Vi vill att man inte bara planerar utan bygger 900-1 000 bostäder varje år, säger Eva Borg.

När man pratar om bostadssituationen i Onsala nämns en sak ständigt: Onsalavägen.

LÄS MER:Brandmännens oro – kanske inte hinner fram i tid: ”Sämre skydd för invånarna”

Lågt utbud – hög befolkning

– Vi har varit restriktiva med tanke på att vägen inte är klar. Nu ser vi att den tar lite mer tid än vad vi först trodde. Därför har vi sagt att vi släpper på 15 bostäder per år, vi öppnar lite grand i Onsala, säger Lisa Andersson.

Christer Kilersjö är besviken över att det blev ett nej vad gäller Rösan.

– Det är väl något man får ta. Men det är synd eftersom det inte var något jätteprojekt. Utbudet är lågt och befolkningen stor i Onsala. Det hade varit bra att tillföra några hyresrätter, säger Christer Kilersjö.

ANNONS
ANNONS