Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Så här såg en av busskurerna ut efter gängets framfart. Nu döms en 18-åring för medhjälp till skadegörelsen.  Bild: Polisen
Så här såg en av busskurerna ut efter gängets framfart. Nu döms en 18-åring för medhjälp till skadegörelsen. Bild: Polisen

18-åring döms för sönderslagna busskurer – filmade själv

Mannen publicerade en film på Snapchat. Den visade hur ett gäng ungdomar krossade rutor på två busshållplatser. Nu döms 18-åringen för medhjälp till skadegörelse och ska betala drygt 26 000 i skadestånd till Hallandstrafiken.

Både Kungsbacka och Varberg har haft problem med sönderslagna busskurer. I samband med två demolerade hållplatser i nordligaste delarna av Varberg ledde spåren till en 18-årig man, då 17, som bor i Kungsbacka kommun.

Tiger i förhör

Polisen fick ett tips om att 18-åringen hade de sönderslagna busskurerna på film. Den hade publicerats på Snapchat.

LÄS MER: Slog sönder fönster på hus

Mannen säger inte mycket i förhör, men hävdar att han själv inte gjort sönder busskurerna utan att han skjutsat två andra personer till platsen. Dessa vill 18-åringen inte namnge.

På filmen kan man se att det är mannens bil som också finns med på filmen, men det nekar han till.

Uppmuntrade till glaskross

Åklagaren åtalade 18-åringen för skadegörelse alternativt medhjälp till skadegörelse. Varbergs tingsrätt anser att han inte kan dömas för skadegörelsen, men för medhjälp.

LÄS MER: Kille slog sönder inredning på HVB-hem

Tingsrätten anser det bevisat, genom filmen, att dådet i någon mån var planerat eftersom 18-åringen började filma när de kom till busshållplatsen. Dessutom anser tingsrätten att han stärkt gärningsmännens agerande genom att ge dem tillrop och liknande.

Domstolen anser att brottet motsvarar en månads fängelse, men mannen var bara 17 vid händelsen. Han döms därför till 30 timmars ungdomstjänst och ska betala 26 278 kronor i skadestånd till Hallandstrafiken.