15 000 bin på vift – efterlyses på Facebook

I ett Facebook-inlägg larmades det på torsdagen om en bisvärm på vift i Kungsbacka. Det är däremot helt normalt, lugnar Mikael Bjusen vid Svärmjouren.
– När ett bisamhälle blivit tillräckligt stort delar de upp sig och det är därför de kan ses svärma vid en buske eller ett tak, säger han.

ANNONS
LocationKungsbacka||

Det var i gruppen ”Brottsplats/Samverkan Kungsbacka” som efterlysningen dök upp på torsdagen. Då ska bisvärmen senast ha setts på Violgatan, inte långt från Hålabäcksskolan, men hade därefter flugit vidare på Hammerö.

– Det är helt normalt vid den här årstiden, det är binas sätt att föröka sig. När de svärmar lämnar någonstans mellan 15 000 och 20 000 bin kupan med den gamla drottningen och en ny drottning installeras och blir sedan kvar med ungefär lika många bin, säger Mikael Bjusen som tillsammans med kollegan Ewa Nordin är frivillig i Svärmjouren som rycker ut om bin uppehåller sig på, för människor, olämpliga ställen.

ANNONS

LÄS MER:Biodlare vädjar: Tipsa oss om flyende bisvärmar

Men ”bostadsletarna” som sågs på Violgatan känner Mikael Bjusen specifikt inte till.

– Det är inget vi fått samtal om, säger han.

Din vind kan bli ny bibostad

Det som däremot sker när tusentals bin lämnar sin kupa är att de ibland kan dyka upp vid en hängränna, i en buske eller på vinden på en villa.

– När bina lämnar kupan har de fyllt sina magar med honung för att ha bränsle på resan. Men de flyger inte speciellt långt och hittar bina en buske så stannar de där en tid samtidigt som spejare skickas ut för att leta efter en passande bostad, säger Mikael Bjusen.

LÄS MER:Arg älg tillbaka i motionsområde – så ska du bete dig

I buskar, träd och utanför hus kan en bioodlare med lite jobb ofta samla ihop bina och därefter flytta dem till en ny kupa.

– Men har de hunnit leta sig in på till exempel en husvind är det tyvärr skadedjursbekämpning som måste till. Det är tråkigt om det slutar så eftersom bin är väldigt viktiga i naturen, men det finns inget annat sätt, säger Mikael Bjusen.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS