Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det är kommunens bilar modell 2016 och senare som inte gick att starta på grund av felet med alkolåset. Bild: Magnus Hägg
Det är kommunens bilar modell 2016 och senare som inte gick att starta på grund av felet med alkolåset. Bild: Magnus Hägg

130 av kommunens bilar vägrade starta efter cyberattack

På skärtorsdagens morgon vägrade plötsligt 130 av Kungsbacka kommuns bilar att starta, 25 av bilarna fanns inom hemtjänsten. Orsaken ska vara att leverantören av alkolås utsatts för en cyberattack.
– Nästan en tredjedel av kommunens fordon drabbades, säger Christer Lindström, fordonsansvarig, Kungsbacka kommun.

Det var på skärtorsdagens morgon som Kungsbacka kommuns bilar helt plötsligt vägrade att starta. Senare skulle det visa sig att problemet berodde på att leverantören av alkolåsen som finns i bilarna blivit utsatt för en cyberattack.

LÄS MER: Digital teknik ska ge en tryggare vardag

– Vi hade 130 bilar som inte startade i torsdags morse på grund av alkolåsen med allt vad det innebär. Vi har ju inte 130 bilar för mycket stående, så det påverkar verksamheten, säger Christer Lindström, fordonsansvarig, Kungsbacka kommun.

Utsatta för datum-manipulation

Till en början fick kommunen koppla förbi alkolåsen för att snabbt få igång de bilar som var kritiska för verksamheten, men nu ska i stort sett alla bilarna rulla och alkolåsen vara aktiverade igen.

LÄS MER: Kungsbacka godkänns som cykelstad

Leverantören av alkolåsen, Dignita, skriver på sin hemsida att problemen orsakats av en datum-manipulation som företaget utsatts för.

– Vad vi vet nu så är det någon form av cyberattack, eller i alla fall så är det en datum-manipulation, som har skett i våra alkolås, sa Anders Eriksson, vd på Digntia, till Sveriges Radio.

Hemtjänstens bilar blev stillastående

Problemet drabbade långt fler aktörer än Kungsbacka kommun och ska ha ställt till problem i flera nordiska länder. I Sverige drabbades exempelvis Taxi Göteborg, vilket gjorde att 300 av deras bilar också stod still.

LÄS MER: Polis på plats efter dubbla hot mot Kollaskolan i Kungsbacka

25 av bilarna som inte startade i Kungsbacka kommun tillhörde hemtjänsten.

– Vi prioriterade de kritiska bilarna först och de var lösta redan innan lunch, säger Christer Lindström.

Samtliga bilar måste uppdateras

Blev det några konsekvenser för brukare i och med att bilarna inte kunde användas?

– Nej, vi var ganska snabba med att ordna lånebilar och få igång dem så jag har inte hört att det har varit några allvarliga konsekvenser av det, säger Christer Lindström och fortsätter.

LÄS MER: Brandmännens oro – kanske inte hinner fram i tid: ”Sämre skydd för invånarna”

– Jag räknar med att de gör säkerhetsåtgärder i sina system. Vi har haft alkolås i många år och det är första gången det här händer.

I förlängningen innebär problemen med alkolåsen att kommunen behöver uppdatera mjukvaran i samtliga 130 bilar, men tills dess fungerar bilarna återigen utan problem.