100 år sedan Kungsbackas kvinnor fick rösträtt – uppmärksammas med utställning på Fyren

Kvinnlig rösträtt firar 100 år och det uppmärksammas med en utställning på Fyren. Fokus ligger på Hallands starka kvinnor. Men det har varit svårt att få en historia bakom namnen.
– Det är för sent. Det här skulle ha gjorts för 50 år sedan, nu har berättelserna glömts bort, säger Ingun Adolfsson.

ANNONS

Den 11 september 1921 gick kvinnorna i Kungsbacka för första gången till vallokalen som på den tiden låg på Nygatan. Detta stora steg för demokratin uppmärksammas i utställningen som invigdes under måndagen på kulturhuset Fyren. Hallands starka kvinnor – När kvinnorna tog plats i politiken, heter utställningen som fokuserat på några viktiga personer från varje kommun.

Astrid Pettersson från Lindome, som under hennes levnad tillhörde Halland, Evelina Månsson från Frillesås och Hanna Ekelund från Kungsbacka var kvinnor som engagerade sig politiskt. Deras namn lyfts fram lite extra under utställningen, men Ingun Adolfsson önskar att mer information fanns bevarad.

LÄS MER:Utgrävningen av Hunehals kan bli den sista: ”Svårt få fram mer pengar”

Verkade i det tysta

– När vi har letat så har vi funnit ett och annat kvinnonamn som suttit olika nämnder, som till exempel barnavårdsnämnden. Men sedan är det svårt att hitta något om varje namn. De verkade i det tysta och gjorde inte så stort väsen av sig, säger hon.

ANNONS

Utställningens invigningstal hölls av Birgitta Tingdal som vittnade om svårigheten att få fram information om kvinnor som levde i trakten för länge sedan. Hon är själv en av författarna bakom boken Halländsk kvinnokraft, som lyfter fram 40 kvinnor som levt här från 1300-talet fram till nu.

– När vi skulle göra research inför den boken så upptäckte vi att det nästan inte fanns något. Jag minns hur förvånad jag blev när jag insåg att ingen någonsin hade skrivit en bok om halländska kvinnor tidigare, säger Birgitta Tingdal.

LÄS MER:Karolina Palmér satsar internationellt med sin konst

Teaterföreställning om kvinnlig rösträtt

Men med ett fördjupningshäfte och ett bildspel har de halländska hembygdsrörelserna gjort sitt för att uppmärksamma eldsjälar från bygden och utställningen kommer finnas på plats på biblioteket till den 19 september.

På lördag, på dagen 100 år efter att Kungsbackas kvinnor för första gången fick lägga sin röst i ett riksdagsval, firas det lite extra. Då sätts föreställningen ”Samma don” upp på Fyren. Pjäsen skrevs av falkenbergaren Frigga Carlberg, som var en ledande figur i kampen för kvinnlig rösträtt.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS