100 släckta gatlyktor i Kungsbacka ska spara energi

Runt 100 gatlampor ska släckas längs olika huvudvägar i Kungsbacka. Det är kommunens senaste drag för att spara energi.

ANNONS

Kungsbacka kommun har tidigare gått ut med att man bland annat sänker temperaturen i skolor och i kommunhuset för att minska energiförbrukningen. Dessutom kommer årets julbelysning att vara något nedskalad på grund av den rådande energikrisen.

Nu meddelar kommunen att man ska släcka 100 gatlampor längs ett antal av Kungsbackas huvudvägar. Nedsläckningen beräknas spara 20 000 kWh timmar per år, och arbetet med den ska påbörjas snarast.

Trafiksäkerhet och trygghet

– Vi har gjort en riskanalys och våra medarbetare har tittat på alla sträckor och gjort en bedömning så att det ska påverka trafiksäkerhet och trygghet så lite som möjligt. Exempelvis handlar det om att vi behåller belysningen i korsningar och vid övergångsställen, säger Emir Halalkic, verksamhetschef för trafik och utemiljö i ett pressmeddelande.

Att släcka ner lampor i bostadsområden är ännu inte aktuellt.

– Det är något vi tittar på och kommer diskutera med våra politiker, men om vi kommer dit beror på hur elsituationen utvecklar sig, säger Ulrika Granfors, förvaltningschef för teknik och fortsätter:

– Däremot vill vi redan nu föreslå att vägföreningarna i kommunen gärna får fundera över om de kan släcka delar av sina gatubelysningar. Om vägföreningar också är med i detta arbete skulle det kunna ge en betydligt större elbesparing än något vi kan åstadkomma i centralorten.

Dessa vägar berörs

Inlagsleden

Södra infarten

Söderåleden

Tölö tvärled

Hedeleden

Tölöleden

Arendalsleden

Varlavägen

Onsalavägen

Varbergsvägen

LÄS MER:Så kan delar av Kungsbacka kommun släckas ner: ”Tuff ekvation”

LÄS MER:Tjolöholm drar ner på elnotan: ”Vi vill inte tappa julkänslan”

LÄS MER:I elkrisens spår: kommunen sänker värmen på kontoret

ANNONS