Öppna trädgårdar i Vallda lockar till nya möten och skratt

För första gången anordnades Trädgårdens dag i Vallda och det blev succé. Tio privatpersoner öppnade under lördagen upp sina grindar för besökare och trots att det är mitt i semestern var det många som tittade in.
– Det är så fantastiskt att se vad som döljer sig här bakom, säger Meta Sandberg när hon och väninnan Ilse Bergstrand kikar in i trädgårdarna.

ANNONS
LocationKungsbacka||

Privatpersoner som öppnar upp sina trädgårdar för besökare är ett ganska så nytt koncept, men vanligt förekommande i städer. Initiativtagaren bakom Trädgårdens dag i Vallda, Elisabeth Carlsson, inspirerades lite av Urban Garden day i Kungsbacka. Det var i februari i år som hon fick idén om att ordna något liknande i Vallda.

– Jag skrev ett inlägg i Facebookgruppen i Vallda och fick jättefin respons. Så från början var vi tre som var med sen har det tillkommit fler i slutet, säger Elisabeth Carlsson.

LÄS MER:Här växer parkslide vilt – skräckplantan sprider sig

Elisabeth Carlsson gillar att blanda lite inredning i sin trädgård och hennes trädgård var uppskattad bland besökarna.
Elisabeth Carlsson gillar att blanda lite inredning i sin trädgård och hennes trädgård var uppskattad bland besökarna. Bild: Ellinor Svensson

”Kul att höra berättelser från olika trädgårdarna”

Mellan klockan 11-17 fick besökarna gå runt och titta i trädgårdar runt om i Vallda, i bland annat Heberg, Gräppås, Lerkil och Sandö. Det var många som cyklade runt till de olika trädgårdarna. Inga-Lill och Karl-Erik Brodén från Vänersborg har cyklat från Kullavik. Vid 14-tiden har de hunnit med fyra ställen.

ANNONS

– Det är spännande att privatpersoner öppnar upp sina trädgårdar. Alla värdar är så trevliga och det är kul att höra berättelser från de olika trädgårdarna. Det är en skapande process och det krävs mod att våga prova, säger Inga-Lill Brodén.

Det var med lite skräckblandad förtjusning som Elisabeth Carlsson vaknade upp till under lördagsmorgonen. Hon visste inte vad hon skulle förvänta sig av dagen och vad folk skulle tycka och tänka om ens trädgård.

– Men det har bara varit jätteroligt och alla är supertrevliga. Det har har säkert kommit runt 100 personer under dagen, man får träffa nya människor som även stannar och pratar med varandra. Jag hoppas verkligen det blir en återkommande här i Vallda, som Urban Garden day, säger hon.

Marie Palmqvists tycker väldigt mycket om sitt växthus och det var många besökare som tog sig en titt in här.
Marie Palmqvists tycker väldigt mycket om sitt växthus och det var många besökare som tog sig en titt in här. Bild: Ellinor Svensson

LÄS MER:De blommande rondellerna i Kungsbacka lockar besökare

Lyckat koncept som uppskattades av många

Meta Sandberg och Ilse Bergstrand från Kungsbacka beundras när de stiger in i familjen Carlssons trädgård.

– Det var en stor överraskning att komma hit, det är väldigt lekfullt med små statyer, inredning, badkaret och lekstugan mitt i djupaste skogen. Väldigt fint, inte som en vanlig trädgård, säger Ilse Bergstrand.

Några som blev headhuntade av Elisabeth Carlsson är Henning och Ann Christiansson och grannen Marie Palmqvist på Hebergsvägen. Elisabeth hade sett deras trädgårdar utifrån och lämnade en lapp i brevlådan om att hon tyckte de skulle vara med.

ANNONS

– Jag funderade lite grann, men sen sa vi ja, och det har verkligen varit roligt. Alla är väldigt intresserade och det blir fina möten. Det här har blivit min terapi under åren att gå i trädgården och fixa, det är en skapande process, säger Henning Christiansson.

Owe Andersson och Kerstin Yngström kollar på Henning Christianssons odlingar.
Owe Andersson och Kerstin Yngström kollar på Henning Christianssons odlingar. Bild: Ellinor Svensson

LÄS MER:Biodlare vädjar: Tipsa oss om flyende bisvärmar

”Vem som helst kan lära sig”

I tolv år har han hållit på med trädgården och intresset har bara ökat med åren. Han odlar alla sortens grönsaker i trädgården, tomater, chili, vindruvor, morötter, palsternacka, sallad och potatis. Det är några timmar han lägger här ute, men han tror ändå att alla kan göra det, om intresset finns.

– Framför allt våren är det många timmar per dag. Men vem som helst kan lära sig, man får googla på en växt när man köper den. Jag själv ser mig fortfarande som amatör men man lär sig med åren, säger Henning Christiansson och skrattar.

LÄS MER:Så mycket har bostadspriserna ökat i Kungsbacka

Det var även han som övertygade grannen Marie Palmqvist att vara med. Hon flyttade till radhuset på 80-talet och då var trädgården bara en leråker. I dag är det en grönskande oas av blommor, olika odlingar och ett stort växthus.

– Jag är positivt överraskad. Jag visste inte vad jag skulle förvänta mig för jag har aldrig gått på något sånt här innan. Men det har varit jättetrevligt, det har kommit folk hela tiden, säger hon.

ANNONS
Meta Sandberg och Ilse Bergstrand har hunnit besöka några andra trädgårdar när Kungsbacka-Posten möter dem igen hemma hos Marie Palmqvist.
Meta Sandberg och Ilse Bergstrand har hunnit besöka några andra trädgårdar när Kungsbacka-Posten möter dem igen hemma hos Marie Palmqvist. Bild: Ellinor Svensson

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS