Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Ölföretagets plan: Öppna bryggeri och restaurang i centrala Kungsbacka

Akia brygghus har vuxit ur sina lokaler i Anneberg. Grundaren Christian Figved vill kombinera det nya bryggeriet med en restaurang. Om allt går som han vill hamnar verksamheten i klassiska lokaler.
– Jag vill att det ska bli en mötesplats med ölprovningar och bryggkurser.

Trots att det varit ett tufft år för krogbranschen har Christian Figved haft fullt upp. Akia-ölen har börjat exporteras till utlandet, Spanien, Nederländerna, Belgien och Frankrike har börjat beställa. Från att producera 10 000 liter för bara några år sedan, till att nu leverera 90 000 liter om året är ett stort steg. Det lilla bryggeriet som startade som ett hobbyprojekt vid forsen i Anneberg är nu för litet. Christian som själv bor alldeles i närheten tänker inte stänga ner lokalen, men söker nu efter ännu en.

LÄS MER: Folkölets uppsving märks av på bryggeriet i Anneberg

– Jag tycker mycket om spontanjäst öl, suröl, så jag vill jobba mer med det. Men det går inte att göra i samma lokaler som man gör annan öl, för då smakar allt surt. Därför vill jag fortsätta med den spontanjästa ölen här, och brygga större volymer någon annanstans.

Kommer du stanna i Kungsbacka?

– Jag lämnar aldrig Kungsbacka. Dels bor jag här, men framförallt kommer jag aldrig lämna Lygnerns vatten. Det är magiskt. Det är ett bra vatten överlag, men till att brygga öl är det ännu bättre. Jag har ju skapat ölen Lygnern som en hyllning till vattnet.

Stämmer det att du är intresserad av gamla Sagabiografen?

– Ja. Ingenting är klart ännu, men det är en perfekt lokal för det här. Det är egentligen dubbelt. Bryggerier trivs ju bäst i industrifastigheter, men det går att tillverka öl centralt också. Det finns bryggerier på Manhattan till exempel, allt beror på hur man planerar. Grejen är att jag också vill ha närheten till gästerna. De ska inte behöva ta taxi hem efter ölprovningen.

LÄS MER: Snart blir det nytt liv i gamla Saga-biografen – nytt koncept för Kungsbacka

LÄS MER: Det rör på sig för Sagabion: ”Anpassar lokalen”

Christian Figved som jobbat som ljustekniker för en rad svenska världsstjärnor har rest mycket genom jobbet och både i USA och Europa har han inspirerats av bryggerier med restaurang i samma lokal.

– Det är inte så vanligt i Sverige ännu, även om det kommit till exempel till Nyköping. Men i många länder är väldigt vanligt att man kan se bryggeriverksamheten från matsalen och det är något sånt jag har tänkt mig. Jag vill att det ska bli en mötesplats med ölprovningar och bryggkurser.

Hur långt gångna är planerna?

– Vi har startat ett dotterbolag till Akia. Konceptet är klart, det finns ritningar och en restaurangchef. Lokalen är dock inte helt klar, men jag hoppas att det går vägen.

Vad är det för koncept?

– Jag tänker naturligtvis att öl från Akia ska serveras. Jag vill arbeta med lokala producenter, inte bara vad gäller maten utan även med inredning och utrustning. Närheten är viktigt, även om jag gärna exporterar min öl, haha.

LÄS MER: Här kan du se fotbolls-EM i Kungsbacka i sommar

Parallellt med arbetet med flytten, planerna på en helt ny verksamhet i form av en restaurang och ständigt vaktande av senaste brygden pågår också utvecklandet av nya ölsorter. Passionen för att experimentera fram nya smaker med hjälp av den perfekta kombinationen av humle, jäst och vatten var det som fick Christian Figved att starta eget företag och det är den lusten som håller honom kvar. På sista tiden har han samarbetat med utländska bryggare för att ta fram nya sorter.

– Vi träffas på nätet via det här intresset och snackar ihop oss. Mejlar lite recept fram och tillbaka och pratar lite medan vi brygger. Det är kul att snacka med andra bryggare om det där, man bygger broar. Det är ett sätt att få ut sin öl utomlands också, säger Christian Figved.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.