Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Ölets dag – så uppmärksammas det i Kungsbacka

Före detta In flames-medlemmarna sysslar nu med att brygga öl.
– Det är gott först och främst, men sen är det också att vi jobbar med det som vi vill. Vi gör bara det vi tror på och som vi faktiskt vill göra. Vi arbetar på ett sätt som gör att vi trivs, säger Peter Iwers, tidigare medlem i rockbandet.

Den 21 juli infann sig Ölets dag. Vädret i Kungsbacka var soligt och redan vid lunchtid kunde man se en och annan sitta och avnjuta den gyllene drycken på en uteservering.

Öl en en dryck som serverats i århundraden och som går att variera till vägs ände.

Men det är också en typ av konst att lyckas brygga en god öl. Kungsbacka har turen att ha många duktiga lokala aktörer. Bland dem finns bland annat Odd Island Brewing, som drivs av de före detta In flames-medlemmarna Daniel Svensson, Peter Iwers, Daniel Forsman och Jesper Lindberg. Tidigare fanns de i Fjärås men nu har de flyttat bryggeriet till Lindome.

LÄS MER: Nu står ölen och jäser på mikrobryggeriet i Åsa

– Vi firar dagen med att hålla öppet för visningar i bryggeriet, vi har även vårt Tap Room där folk kan få komma och smaka på ölen och så har vi även tagit fram en special-öl som bara är för idag, säger Peter Iwers .

Bryggaren Peter Iwers fem bästa öler:

1. Hazie Dizzie - New England IPA

2. Hallon passion - Sour Ale

3. Gött Änna - ljus lager i samarbete med Glenn Hysén

4. Twelwe fifty - Westcoast IPA

5. Arvingarnas lager - India Pale lager i samarbete med Arvingarna

Samarbete med Glenn Hysén och Arvingarna

Iwers berättar att de mest populära ölerna nu under sommaren är lager och pilsner. Vilket Odd Island Brewing tagit fasta på.

– Vi har haft en hel del olika nyheter under året, samarbetat med bland annat Glenn Hysén och Arvingarna, samtidigt som vi satsat på ordinarie sortiment och där märker vi ju att det är lager och pilsner som efterfrågas nu under sommaren.

Till hösten kommer deras ”Västkust”pilsner ut på Systembolaget efter att ha varit ute ur sortimentet ett tag.

– Den vann pris för bästa svenska pilsner så det känns jätteroligt att den kommer ut till försäljning igen, säger Peter Iwers.

LÄS MER: Kungsbackabons kalldusch: Blir av med 1 200 liter öl

Bryggaren: ”Lära folk om smaker snarare än berusning”

Varför är det så roligt med öl?

– Det är gott först och främst, men sen är det också att vi jobbar med det som vi vill. Vi gör bara det vi tror på och som vi faktiskt vill göra. Vi arbetar på ett sätt som gör att vi trivs.

– Sen är det roligt att lära folk om smaker snarare än berusning. Det är det som är så roligt med mikrobryggerier. Att kunna erbjuda smakprovning där man visar att man kan smaka och dricka utan att bli berusad, säger Peter Iwers.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.