Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Ökad polisnärvaro efter att Kollaskolan bombhotades två gånger

Kollaskolan bombhotades vid två tillfällen under torsdagen – först via brev och sedan ett kom ett samtal till SOS-Alarm.
– Vi ser allvarligt att man inkommer med ett sådant hot till en skola. Men man ska inte vara rädd att det finns bomber på skolan, säger Jimmy Ljungberg på polisen.

Det första hotet mot Kollaskolan upptäcktes i samband med att skolans expedition skulle ta in posten på torsdagsmorgonen – skolan hade hotats via brev. Senare, samma dag, vid 16-tiden mottog skolan ett till hot.

Till en början var polisen förtegen om hotet men senare att det rörde sig om ett bombhot som ringdes in via SOS Alarm. Nu berättar polisen för Kungsbacka-Posten vad som stod i brevet.

– I brevet står det att det finns ett antal bomber som är utplacerade. Men jag har inte läst brevet, säger Jimmy Ljungberg, gruppchef för områdespolisen.

Ökad polisnärvaro på Kollaskolan efter bombhot

Polisen ska efter det nya hotet återigen varit på plats för att undersöka skolan, de var också på plats natten till fredag samt under fredagen.

– I dag har vi varit där i trygghetsskapande syfte. Vi har pratat med elever och lärare och frågat om de känner sig oroliga över det hot som kom in. Det ät faktiskt ingen som egentligen känner någon större oro.

Polisen har gått från klass till klass och informerat nästan alla elever i deras klassrum. Då frågade de också eleverna om de hade hört några rykten.

– Det florerar rykten om att det är en bomb i skolan. Det är rykten som har spridit sig, men vi har avfärdat det och sagt att så är inte fallet.

– Det är tryggt att gå till skolan och det finns ingen hotbild mot skolan just nu, som vi ser det. Elever kan kan jättetrygga, alla kan känna sig trygga.

Polisen ser allvarligt på hotet

Trots att läget nu beskrivs som lugnt berättar Ljungberg att de ser allvarligt på hotet.

– Vi tar själva hotet på allvar och har inlett en förundersökning gällande det. Men vi tar inte att det finns utplacerade bomber på allvar. Själva samtalet till SOS och brevet är utformat på ett sådant sätt att det inger tvivel.

I går gjorde polisen, kommunen och skolan en samlad bedömning kring det första hotet, det som kom i brev-form.

– Det anses inte som trovärdigt. På det sättet det är skrivet och sedan på det sättet som det uttalas till SOS.

Polisen har i nuläget ingen misstänkt för hoten.

– Vi jobbar på det och vi har inlett en förundersökning. Jag kan inte kommentera vad vi har för utredningsåtgärd.

Kommunen snabb ut med information efter hotet

I samband med det andra hotet gick kommunen ut med ny information på sin hemsida.

”Vårdnadshavare som har möjlighet får gärna redan nu hämta sitt barn. För de barn där detta inte är möjligt gäller att barnen blir väl omhändertagna på närliggande förskola.

Fritidsaktiviteter i Kollaskolans lokaler som planerats i eftermiddag och i kväll ställs in. Ansvarig förening har informerats”, skrev kommunen på hemsidan.

– Lärare och rektorer har våra nummer. De kan ringa till oss så fort de känner oro, säger Ljungberg.