Den man i 20-årsåldern som stått åtalad för flera sexuella ofredanden i Kungsbacka frikänns nu helt av Varbergs tingsrätt.
Den man i 20-årsåldern som stått åtalad för flera sexuella ofredanden i Kungsbacka frikänns nu helt av Varbergs tingsrätt. Bild: Annika Karlbom

Åtalad för sexbrott mot barn – nu har domen fallit

Han stod åtalad för tre fall av sexuellt ofredande mot barn och ett försök till våldtäkt mot barn. Nu har domen fallit i Varbergs tingsrätt. Den misstänkte frias från alla anklagelser. Domstolen anser att det saknas bevisning.

ANNONS
|

Händelserna väckte stor uppmärksamhet i Kungsbacka under sommaren. Runt om i kommunen utsattes småflickor för sexuella ofredanden vilket skapade stark oro hos föräldrar.

Från början misstänktes mannen, som är i 20-årsåldern, för åtta fall av sexbrott mot barn. Men när stämningsansökan kom, åtalades mannen för fyra brott.

På väg från skolan

Den kanske allvarligaste händelsen inträffade den 4 juli på Hammerö. En flicka i tioårsåldern var på väg hem från skolan då en man försökte slita med henne. Flickan lyckades dock fly från platsen. Brottet rubricerades som försök till våldtäkt mot barn.

Som andrahandsyrkande hade åklagaren sexuellt ofredande mot barn.

De tre andra händelserna rubricerades som sexuellt ofredande alternativt sexuellt ofredande mot barn.

ANNONS

Mannen släpptes från häktet under rättegången. Under onsdagen föll domen i Varbergs tingsrätt.

Bevisning saknas

20-åringen frikänns på alla åtalspunkter. Varbergs tingsrätt konstaterar att det saknas teknisk bevisning, exempelvis dna eller liknande.

Den indirekta bevisningen är inte heller tillräcklig, anser tingsrätten. Endast det faktum att han befunnit sig på brottsplatsen är inte tillräcklig.

Tingsrätten anser också att de barnförhör som hållits med offren har varit bristfälliga. Däremot anser tingsrätten att de signalement barnen gett i viss mån pekar på 20-åringen som gärningsman, men tingsrätten anser också att signalementen går isär.

Andra gärningsmän

Enligt tingsrätten finns det uppgifter från den 20-årige mannens chef om andra personer som stämmer in på signalementet, men det finns inte någon utredning angående alternativa gärningsmän.

Därför frias mannen i 20-årsåldern.

– Han är naturligtvis jätteglad. Domen är helt rätt, säger mannens advokat, Helen Jagebro.

Hur ser du på det faktum att domen kan överklagas?

– Jag utgår från att åklagaren kommer att överklaga.

Kungsbacka-Posten har sökt åklagaren för en kommentar.

LÄS MER:Ung man häktad för åtta sexualbrott mot barn i Kungsbacka

LÄS MER:Två nya fall av sexuellt ofredande mot barn har anmälts i Kungsbacka

LÄS MER:Sexbrottsmisstänkte mannen försätts på fri fot i väntan på domen

ANNONS