I sociala medier varnas det för älgkon med kalvar som jagar bort folk i motionsspåret i Vallda.
Foto: Facebook/Vallda
I sociala medier varnas det för älgkon med kalvar som jagar bort folk i motionsspåret i Vallda. Foto: Facebook/Vallda Bild: Catrin Hansson

Älgko sparkade promenerande kvinna – nu ska älgen skrämmas bort

Älgkon som attackerade en kvinna i motionsspåret i Palta Vallda nyligen har fortsatt jaga bort motionärer – till fots och på cykel – som kommit för nära. Nu ska älgen skrämmas bort från området.

ANNONS
|

– Vi har fått in ett samtal om älgen, att den gjort ett utfall och skadat en kvinna. Hon och mannen var ute och gick på en motionsslinga, då hade älgen stått vid sidan av vägen och de hade inte sett älgen förrän de var väldigt nära. Älgkon gjorde ett utfall, viftade med klövarna och kvinnan föll omkull. Jag vet inte om hon träffades av klövarna, men hon blev mörbultad, säger Daniel Figueras, gruppchef på Kungsbackapolisen.

Händelsen med kvinnan inträffade på kvällen måndagen den 10 augusti. Sedan dess har både privatpersoner och kommunen via sociala medier varnat för att älgen rör sig i området.

ANNONS

– Jag har varit i kontakt med jaktvårdsinnehavaren och den önskan de har är att skrämma iväg älgen till en plats så att den får lugn och ro med sina kalvar, säger han.

När ska älgen skrämmas?

– Först får vi se var den är, den rör sig i ett ganska stort område. Man skrämmer den genom att kasta smällare vid fötterna och blåser upp en svart sopsäck och går mot älgen, då drar den förhoppningsvis. Man försöker styra så att den går åt rätt håll, säger Daniel Figueras.

– Går det inte att skrämma älgen, då har vi nått vägs ende.

Älgkon i Palta engagerar. Daniel Figueras har i Facebook-kommentarer sett att det finns många som tycker att älgkon ska skjutas, vilket i så fall är ett beslut för polisen.

– Beslutet ska vi ta på rätt grunder. Händelsen med kvinnan räcker inte för det. Skjuter du älgen så måste du skjuta kalvarna, de här kalvarna är så pass små att de klarar sig inte själva. Jag förstår att de som bor i området känner en otrygghet, men man måste också se till att älgstammen mår bra av att ha en ko som föder två kalvar. Det finns ju flera aspekter, en incident är inte ett underlag för ett sånt beslut, säger han.

ANNONS

Daniel Figueras har på Facebook läst att en mamma skrivit att hennes son skadat en tumme i ett möte med älgkon och att ytterligare en person haft närkontakt. Han uppmanar allmänheten att vara försiktig ute i skog och mark den tid på året när älgkorna har sina kalvar.

– Vänd och gå åt andra hållet om du ser en ko med kalvar. Normalt har älgar ett flyktbeteende, men om du kommer för nära försvarar älgkon sina kavlar och det är ett normalt beteende. Men en ensam älg som går till attack, det är onormalt, säger Daniel Figureras, och ger tre tips:

1. Var vaksam.

2. Stöter du på en älg – vilken älg som helst – vänd om.

3. Om en älg är aggressiv mot dig – ring 112 – då vi kan göra något åt det.

Katarina Öryd, förvaltningschef bygg och miljö på kommunen, säger att älgkon befunnit sig i området även tidigare år, men då inte rapporterats in till kommunen. I förra veckan fick kommun in två samtal om älgkon och gick då ut med en varning på sociala medier om att: "Se upp, arg älg på tur!". De gav också råd inför ett eventuellt möte med älg och nu sätts varningsskyltar upp i området med fyra punkter om vad man ska tänka på.

ANNONS

– Det är till de boende i området med en uppmaning om att var försiktiga. Älgen har ju sin naturliga plats där, hon tycker väl att vi kommer i hennes väg. Det kanske också är så att det rör sig mer folk i skogen just nu, att man är mera ute nu i och med covid-19. Man får ta en annan väg, säger Katarina Öryd.

Catrin Hansson

catrin.hansson@kungsbackaposten.se

ANNONS