Ökat antal fritidsledare i Kungsbacka i sommar

Kommunen har kunnat anställa fler fritidsledare till Idrottsparken. Varje dag finns de där för barn och unga som kanske inte mått så bra under pandemin.
– Vi är här för att vara en trygghet för ungdomar och barn, säger fritidsledaren Sara Magnusson.

ANNONS
|

LÄS MER:I skuggan av pandemin – jättesatsning på aktiviteter för unga

Pandemin har nog satt spår och påverkat varenda människa på olika sätt. En grupp människor som drabbats hårt av pandemin är landets barn och unga. Fritidsaktiviteter ställs in, skolorna stänger och alla mötesplatser upphör. Kungsbacka kommun fick ett statsbidrag för att kunna satsa på ungdomarna igen och främja psykiskt och fysiskt välmående. Nytt för i år är att Kungsbacka kommun har möjlighet att kunna ha fritidsledarna på plats ända fram till oktober.

– Pandemin har satt spår i ungas liv och framförallt deras fritidsliv. Det extra bidraget från kommunstyrelsen möjliggjorde att vi kunde anställa ungdomar för sommarjobb och anordna fler aktiviteter till vårt sommarlovsprogram, säger Linn Olofsson, kommunikatör på Kungsbacka kommun.

ANNONS

Föräldrar ska känna sig trygga

Totalt är det 48 ungdomar som fått sommarjobb inom kultur- och fritidsförvaltningen. Alla har lite olika uppgifter och är utspridda på olika ställen. Vissa jobbar på Naturum och är behjälpliga med parkering och renhållning medan andra fungerar som trygghet och sällskap i Idrottsparken. En av dem som jobbar som fritidsledare i Idrottsparken är Sara Magnusson, 21 år.

– Vi är ju här och hänger med barnen och ungdomarna. Föräldrar ska känna sig trygga med att lämna barnen här, säger Sara Magnusson.

Bakom henne rullar den ena skateboardåkaren förbi efter den andra. Alla i olika åldrar, längd, kön och erfarenhet av skateboard-åkande. Solen har kikat fram efter de täta skurarna under förmiddagen och med sol kommer också barnen och skejtare.

LÄS MER:Nya padelhallen satsar stort: ”Kan bli padelgymnasium i Kungsbacka”

– Jag tycker det är jätteroligt att fritidsledarna är här, deras tält är ju huvudpunkten och det är här man samlas, säger Fred Fagerkrantz, 12 år.

Fred Fagerkrantz är 12 år och tycker det är jätteroligt att fritidsledarna hänger i parken.
Fred Fagerkrantz är 12 år och tycker det är jätteroligt att fritidsledarna hänger i parken. Bild: Alva Carlsson

– Det är ganska väderberoende på vilka som kommer och vad vi ska göra men många har uppskattat vårt tält. Då har man möjlighet att sitta och snacka och hänga med oss om det regnar, säger Sara Magnusson.

Alla är välkomna: ”Ett gött skejtgäng”

Fritidsledarna bistår med plåster om någon ramlar, har med sig första hjälpen väska och kan vara behjälpliga med att ringa föräldrar om det behövs. Det gör att både föräldrar och barn kan känna sig trygga i parken menar Sara Magnusson.

ANNONS

– Det bästa med parken är ju helt klart att det är ett gött skejtgäng som är här. Alla är välkomna, det är ingen som utesluter någon, säger Max Ekman, 16 år.

Sara Magnusson har en yrkesexamen inom barn och fritid och är därför van vid att vistas bland dem. Hon säger att det värmer i hjärtat när barnen ringer hem till föräldrarna och frågar om de får stanna lite längre.

– Responsen har varit superbra, både från föräldrar och barn. Det gör mig jätteglad för det är ju det här som är mitt framtida jobb. Att jobba med barn och unga för att de ska få känna sig trygga och ha kul, säger Sara Magnusson.

LÄS MER:Ståltrådsfälla på skolgård: ”Det kan vara ont uppsåt”

Vad har utmaningen varit?

– Utmaningen har varit att det är en viss fientlighet mellan skateboardåkare och sparkcykelåkare. Då får man som fritidsledare gå emellan och få dem att förstå att alla är välkomna här. Det finns en del regler, men alla ska ändå känna sig välkomna hit, säger Magnusson.

Oroligheter på kvällarna ledde till mer närvaro

Hon förklarar vidare att det ibland varit en del oroligheter på kvällarna, vilket gjort att fritidsledarna ändrat sina scheman så de ska kunna vara här längre tid på kvällarna.

ANNONS

En trygghet att det finns vuxna på plats som kan vägleda

Linn Olofsson, kommunikatör på Kultur- och fritidsförvaltningen på kommunen, förklarar att hon fått enbart positiva reaktioner kring att fritidsledarna vistas i parken, framförallt av vårdnadshavare till barnen.

– Föräldrar känner en trygghet i att kunna skicka iväg sina barn till skateparken för man vet att där finns vuxna på plats som kan vägleda och ge inspiration. Så på så sätt känns det också väldigt skönt för oss att vi haft möjlighet att anställa fler.

LÄS MER:Vännerna vill lyfta fram ungas psykiska och fysiska hälsa: ”Du är viktig”

Oklar framtid för satsningen: ”Parken skulle behöva det”

Huruvida satsningen kan komma att fortsätta även nästa år kan Olofsson inte svara på. Hon menar att om det här projektet visar sig vara värdefullt både för ungdomarna som jobbar och de som deltar på sommaraktiviteterna, hoppas hon att kommunpolitikerna kan ta sommarens satsning i beaktning även till nästa år.

Sara Magnusson har samma förhoppning.

– Jag vet inte om det kommer satsas nästa år, men jag skulle säga att parken behöver det. Min uppfattning är att parken är mycket bättre skött och det är bättre koll på barn och unga. Att vi är här möjliggör för barn och unga att känna sig trygga här. Det är något kommunen borde fortsätta satsa på, säger hon.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS